Politiek

Extinction Rebellion niet inclusief genoeg, zorgen over voldoende safe spaces

11-10-2021 17:39

Woke.

“De 21-jarige Elsa is vanuit Eindhoven naar de vergadering gekomen. De studente Industrial Design leerde Extinction Rebellion vooral kennen via social media en sloot zich anderhalf jaar geleden aan. Privé zette ze zelf al stappen voor een betere wereld: ze eet geen vlees meer, ze reist niet met het vliegtuig en koopt geen nieuwe kleding. „De verwarming gaat thuis niet meer aan, hoe koud ik het soms ook heb.”

Maar dat was niet genoeg. „In je eentje kun je het systeem niet veranderen.” En juist systeemverandering is wat Extinction Rebellion zegt te willen bereiken. Hoewel het een „enorme uitdaging” is, eist de groep bijvoorbeeld dat de overheid de broeikasuitstoot afbouwt naar netto nul voor 2025. Ook wil XR meer inspraak voor de gewone mens via een burgerberaad; een representatieve groep Nederlanders die zich moet buigen over klimaatbeleid. Elsa zegt dat zij pas tevreden is als al deze eisen ingewilligd zijn. „En zelf zou ik ook het liefst een wereld zonder hiërarchie zien.”

Het woord privilege komt ook voorbij. Extinction Rebellion bestaat vooral uit witte mensen. Dat is een probleem, vinden ze. De club wil inclusiever zijn en meer leden met verschillende achtergronden aan zich binden. Al brengt dat voor sommigen extra problemen met zich mee. Jonny (21): „We geven mensen van kleur vaak een rol waarin ze minder arresteerbaar zijn. Achter de schermen of verder weg van de actie. Dat is misschien niet zo sexy, maar agenten hebben de neiging heftiger op ze te reageren.”

Praktische zaken komen ook voorbij: wie bestelt tenten met emmers voor mensen die naar de wc moeten? Maar ook: waar zijn de safe spaces tijdens een actie? Op zo’n locatie kunnen de actievoerders even bijkomen en praten over hoe ze zich voelen.

Hoeveel aandacht deze rebellen daaraan besteden, blijkt een paar dagen later, bij een ‘welzijnstraining’ in Amsterdam-Oost. In een schemerig zaaltje van een ontmoetingscentrum hebben vijf vrouwen zich verzameld. De leeftijd varieert van 21 tot 62 jaar. Op houten stoelen zitten ze in een kring en bespreken intieme details over hun leven.”

NRC was aanwezig bij een repetitite van een nieuwe sketch van Jiskefet vergadering van Exctinction Rebellion (XR). En daar blijkt dat XR bestaat uit wat je er van verwacht: idealistische linkse kinders die veganistisch eten en zelfhaters die het liefst zo veel mogelijk lijden om hun westerse schuldgevoel te bestrijden.

Calvinisme is erfelijk, alleen de uitingsvorm verschilt per generatie.

Wel goed dat ze ook aan praktische zaken denken zoals voldoende emmers om op te schijten, de altijd belangrijke safe spaces en voldoende tokennegers voor in de achterste linies, want een béétje met zichzelf ingenomen post-hedonistische, laatkaptalistische moralistische woke witteman weet natuurlijk als beste wat goed is voor die lieve maar zielige ‘mensen van kleur’.