Politiek

Geen lockdown bij ‘bovengemiddeld griepjaar’, ook geen anderhalvemeter maatregel

12-10-2021 17:17

“Hoogleraar Voss, lid van het OMT, stelt het kort maar krachtig: “Ook een bovengemiddeld griepjaar zal niet direct leiden tot lockdownmaatregelen”, zegt hij.

Ziekenhuisbestuurder Ernst Kuipers (Erasmusmc), die als voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg de bedbezetting in de Nederlandse ziekenhuizen scherp in de gaten houdt, denkt er net zo over. “Griep was er altijd en de anderhalve meter komt niet terug om griep tegen te gaan”, laat Kuipers weten via zijn woordvoerder.

Er breekt wel een spannende periode aan, erkennen Voss en Kuipers. Op dit moment hebben intensive cares nauwelijks capaciteit over, en dat bij een niveau van nul grieppatiënten. Als dat aantal serieus gaat oplopen kan dat tot problemen en afgeschaalde zorg leiden. “Er komt waarschijnlijk een gewoon griepjaar en dat zullen we in de ziekenhuizen gaan voelen”, zegt Voss.

Mocht het kabinet in het kader van een dreigende griepepidemie toch een lockdown willen afkondigen, dan kan dat niet zomaar, zegt Martin Buijsen. Hij is hoogleraar gezondheidsrecht. “Als er grondrechten in het geding zijn, zoals de lichamelijke integriteit of eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer, is voor zo’n maatregel een wettelijke basis nodig”, zegt Buijsen.

Het kabinet kan het ook afdoen met een advies, bijvoorbeeld om tijdelijk anderhalve meter aan te houden. “Toen de coronapandemie vorig jaar losbarstte, kwam het kabinet juridisch gezien ook met adviezen, zoals het thuiswerken of het houden van afstand. Het staat ze vrij dat weer te doen.””

Doorlopen mensen, niks aan de hand. Ongetwijfeld wordt het dit jaar druk in de ziekenhuizen door een steviger dan ooit griepseizoen, maar het is niet zo dat een gevaarlijke griepversie Nederland gaat overspoelen. Ook komt er geen vaccinatiecampagne voor gezonde jonge mensen, en al helemaal niet voor kinderen, en kan een lockdown voor de griep niet zomaar worden ingevoerd op basis van covid19-maatrgelen. Zeggen de experts in Trouw.