Chris Aalberts – Tegenwoordig moet Thierry Baudet het doen met de afdankertjes van Henk Otten 

13-10-2021 13:01

De campagnebus van Forum voor Democratie in andere tijden.

Groot nieuws in Forumland: tot dusver splitsten politici zich altijd af van de partij van Thierry Baudet, maar nu keert er eentje terug: Statenlid Ewald Kegel uit Zuid-Holland. In maart 2020 vertrok hij naar GO, de afsplitspartij van voormalige FvD-bestuurder Henk Otten. Nu is Kegel terug bij Forum voor Democratie. Waarom? Hij laat weten dat hij zich destijds niet meer thuis voelde bij Forum omdat hij werd omringd door mensen die later naar JA21 zouden gaan. De oorspronkelijke FvD-boodschap werd steeds meer verloochend en dus vertrok hij. Zou het?

‘Kegel beweert nu dat het hem om de oorspronkelijke visie van Baudet gaat, maar toen ik hem sprak voor mijn boek over FvD beweerde hij het omgekeerde’

Kegel herkent het oude FvD-gevoel weer. De volksvertegenwoordigers van Forum zijn een solide team. FvD is de enige echte oppositiepartij tegen het coronabeleid, de klimaatgekte, de EU en massa-immigratie. Baudet heeft FvD sterker en stabieler gemaakt dan de media ons doen geloven. Die hebben immers een hetze tegen Baudet gevoerd. Kegel werd al in mei weer lid en zit voortaan ook weer als FvD’er in de Provinciale Staten. Forum speculeert openlijk dat er meer mensen terug zullen komen. Dat zou zomaar eens kunnen: op rechts heeft men opportunisme immers uitgevonden.

Kegel beweert nu dat het hem om de oorspronkelijke visie van Baudet gaat, maar toen ik hem sprak voor mijn boek over FvD beweerde hij het omgekeerde: hij was actief geworden bij Forum om Henk Otten te helpen. Hij was eigenlijk altijd al meer op de hand van Otten geweest. Kegel vond dat Otten in 2019 onheus werd bejegend met beschuldigingen van financiële malversaties en twitterde er toen over dat hij de aantijgingen van Baudet aan Ottens adres niet steunde. Groot gelijk, want niemand bij Forum wist er iets van. Baudet had alle onzinverhalen zelf verzonnen.

Na het vertrek van Otten bleef Kegel nog enige tijd bij Forum. Het knaagde: niet alleen was er publiekelijk een smaadcampagne tegen Otten gevoerd, er waren ook inhoudelijke en organisatorische problemen. Volgens Kegel zelf durfde niemand binnen Forum Baudet te corrigeren. Baudets Marokkanentweet was voor hem de druppel. Kegel moest steeds vaker uitleggen dat hij aan Forum verbonden was. Zonder Otten werd het een bende en zat er geen goede inhoudelijke lijn meer in de partij. En dus stapte Kegel over naar de partij van de man waarvoor hij ooit was gekomen. GO dus.

Na de aankondiging dat Kegel naar GO ging werd het stil. Dat verbaast niet want Statenleden halen de publiciteit zo goed als nooit. Voor Kegel was dat waarschijnlijk prima: hij stond weer aan de goede kant van de streep en hoefde Baudets uitspraken niet langer uit te leggen. Eind goed, al goed, zou je denken, maar nu is Kegel dus terug bij Baudet met een verhaal dat geheel tegengesteld is aan wat hij destijds vertelde. Otten blijkt verbaasd dat Kegel opeens weg is en noemt de overstap op Twitter onverstandig. Dat klopt: Forum is nu veel extremer dan in maart 2020.

‘FvD is weliswaar kleiner dan voorheen, maar heeft her en der nog steeds baantjes in de aanbieding’

We kunnen slechts speculeren wat Ewald Kegel drijft. De meest voor de hand liggende interpretatie is dat GO een lege huls is gebleken. Eerder was er al een mislukte fusie met Henk Krol en sloegen Europarlementariër Dorien Rookmaker en Statenlid Chilion Snoek een andere weg in. Allemaal dynamiek, maar het leverde nooit het beeld op dat GO een succesvolle toekomst tegemoet gaat. De partij deed in maart niet eens mee aan de Tweede Kamerverkiezingen.

Dat maakt dat de politieke carrière van Kegel in 2023 eindigt. Kennelijk wil hij de mogelijkheid op een eigen doorstart open laten. Probleem: bij JA21 laat men niemand meer toe en de electorale kansen van Wybren van Haga lijken minimaal. Daarmee komt Forum weer in beeld. FvD is weliswaar kleiner dan voorheen, maar heeft her en der nog steeds baantjes in de aanbieding. Er zijn steeds minder (goede) mensen die zich bij Baudet melden. En dus is het voor weglopers een prima tijd om op hun schreden terug te keren. Dat ze een pion zijn in de strategie van Baudet doet er voor hen kennelijk niet toe.

Laten we Kegel er maar mee feliciteren: Forum heeft vast nog kandidaat-raadsleden in Berkel en Rodenrijs nodig. En anders wel kandidaat-Statenleden in 2023. Zo rollen politici van een partij die ooit begon met het idee de baantjescarrousel aan te pakken.