Politiek

‘Keihard optreden tegen drugsgebruik in plaats van reguleren is enige oplossing voor Amsterdam’

14-10-2021 13:21

TPO / Pixabay

Om te voorkomen dat dit soort jongeren afglijden zal drugs uit de stad moeten worden geweerd, stelt u. In de gemeenteraad pleiten GL en D66 juist voor regulering.

Ja daarover ben ik pessimistisch. Een echte war on drugs is nooit gevoerd. Daar pleit ik ook niet voor. Ik pleit ervoor om hard in te gaan tegen vooral het gebruik, zodat het veel lastiger wordt om aan drugs te komen. Waardoor uiteindelijk die kwetsbare jongeren en hun gezinnen iets meer ruimte krijgen. Als je hen wil beschermen zul je als Amsterdam maatregelen moeten nemen die niet lekker voelen.

Geen war on drugs, maar wel de stad uitbannen. Hoe zit dat eruit?

Ik vrees dat je echt met gigantische repressie tegen vooral het gebruik van drugs op de proppen moet komen. Huur loktoeristen in om drugsdealers en koeriers te ontregelen en te pakken. Geef festivals waarvan bekend is dat er massaal wordt gebruikt geen vergunning meer. Doe aan preventief fouilleren. Wantrouw mensen die uitleggen dat ze hun geld eerlijk verdienen terwijl we zien dat het niet kan.

De gewelddadige straatcultuur waar dit soort jongeren zich aan laaft lijkt zich inmiddels te nestelen in de samenleving. Bij de NPO wordt op het kanaal 101-barz de rode loper uitgerold voor veroordeelde criminelen die een gangster-acts opvoeren.

Met verheerlijking moet je direct stoppen, wat mij betreft. Maar of je die cultuur echt kunt terugdringen is de vraag. Dit probleem zit maatschappelijk ook dieper. Je hebt discussie gehad over dikke-ik. We kijken nu niet meer aan tegen een ’dikke ik’-mentaliteit van politici of de middenklasse. Maar van gewapende jongeren met een iq van 72 die tot zeer groot onheil instaat zijn en dat nu ook bewijzen. Of je die geest terug in de fles krijgt, is maar de vraag. In ieder geval moet je dan hun ouders en het onderwijs helpen.

Het antwoord van progressieve partijen is daarom: reguleer het. Juist om deze excessen te voorkomen.

Dat is volstrekt onhaalbaar. De drugswereld is nu al zo nauw verweven met de zware criminaliteit. Wellicht dat het heel lang geleden had gekund, maar dat is nu echt een gepasseerd station.”

 

Maar als het aan GroenLinks Amsterdam ligt wordt xtc legaal en komen er ‘social lounges’ waar jongeren fijn wiet kunnen roken. D66 Amsterdam ondertussen heeft een fractieleider die op Twitter doodleuk laat weten naar een festival te gaan om pilletjes te gebruiken.

Terwijl een klein kind nog kan snappen dat ‘regulering’ en ‘legalisering’ van drugs al lang niet meer aan de orde is in een door de georganiseerde misdaaf volledig ondermijnde stad als Amsterdam. Zoals ook oud-zorgbestuurder Erik Heijdelberg uitlegt in dit bindende must read interview met De Telegraaf, bomvol logische en snoeiharde waarheden.

Helaas stemt Amsterdam liever voor onlogische en onware levensgevaarlijke GroenLinkse D66-idealen. Dus helaas zit er voor Amsterdam niets anders op dan de komende jaren nog verder weg te zaken in het moeras van georganiseerde drugscriminaliteit en geweld dat wordt gepleegd door steeds jongere jongens.