Politiek

‘Partij Pieter Omtzigt’ kan rekenen op 29 á 33 zetels, net zo groot als VVD

14-10-2021 22:06

Kamerlid Pieter Omtzigt.

Geen grote winnaars, geen grote verliezers in de maandelijkse I&O-zetelpeiling. Behalve D66 dan want die raken in één maand tijd weer vier zetels kwijt en staan nu op nog maar een magere 15 zetels. En dat terwijl D66 dacht de eerste vrouwelijke premier te kunnen leveren met hun monsterzege van 24 zetels na de Tweede Kamerverkiezingen dit jaar.

Sigrid Kaag krijgt qua waarderingscijfer inmiddels een zware onvoldoende van de kiezers: een 4,6. Een half jaar geleden was dat nog 6,1.

I&O peilde ook de potentie van een eventuele Partij Pieter Omtzigt als deelnemer aan nieuwe verkiezingen. En dat leverde interessante resultaten op:

“Als wij hen het hypothetische scenario voorleggen waarin de ‘Partij Pieter Omtzigt’ meedoet aan de verkiezingen geeft 16 procent aan hierop te willen stemmen. Net zoveel als de VVD. Voor beide partijen zou dit neer kunnen komen op 29 à 33 zetels.

Bijna alle partijen hebben te duchten van Omtzigt, maar het meest geldt dit voor de SP, BBB en JA21. Bijna een kwart (23 procent) van de kiezers die nu aangeven SP te stemmen zouden overstappen naar Omtzigt. Van de BBB-aanhang zou maar liefst 30 procent naar Omtzigt gaan en voor JA21 zou dat 23 procent zijn.

De enige groepen waarvan minder dan 10 procent aangeeft naar Omtzigt te switchen zijn kiezers van VVD (6%) en GroenLinks (5%).”

 

De zetels:

 

Helemaal niemand is tevreden met het kabinet:

 

Ook helemaal niemand is positief over doorstart kabinet: