Nieuws

Horrorboogschutter Noorwegen is tot islam bekeerde Deen (37), geradicaliseerd, bekend bij politie

14-10-2021 10:54

De man die woensdagavond in het Noorse Kongsberg vijf mensen doodschoot met pijl en boog is een 37-jarige man met Deens paspoort die zich tot de islam heeft bekeerd. Hij was bekend bij de politie omdat hij ‘tekenen van radicalisering’ vertoonde. Van de vijf dodelijke slachtoffers zijn er vier vrouw. Dit maakte de Noorse politie bekend op een persconferentie. Alle dodelijke slachtoffers waren tussen de 50 en 70 jaar oud. Er vielen ntwee gewonden, beiden zijn buiten levensgevaar. Een van de gewonden is een politieagent die op het moment van de aanval niet in functie was.

De dader heeft inmiddels bekend. Ondanks de bekentenis van de dader is er nog geen motief bekend. Ook staat nog niet vast dat het gaat om een terroristische daad. Wel gaat de politie er nu van uit dat de dader alleen handelde.

Volgens Noorse media kwam de dader, die een Deense moeder en een Noorsee vader heeft, in 2020 in het vizier van de politie ndadt hij twee familieleden met de dood had bedreigd. Hij kreeg toen een bezoekverbod voor de twee familieleden.

De pòlitie zegt dat de dader naast een pijl een boog ook andere wapens heeft gebruikt maar wil nog niet zeggen welke wapens dit zijn.