Nieuws

Politie, OM sluiten moordaanslagen op rechters en officieren niet uit

16-10-2021 13:31

De politietop en het Openbaar Ministerie (OM) kunnen niet uitsluiten dat in de toekomst meer moordaanslagen zoals die op Peter R. de Vries zullen worden gepleegd door de georganiseerde misdaad. Ook aanslagen op rechters en officieren van justitie zijn niet uitgesloten. Dit blijkt uit gesprekken die Eenvandaag voerde met de politietop en het OM.

Hoofdofficier van Justitie RenĂ© de Beukelaer zegt het “bitter” te vinden te moeten concluderen dat “100% veiligheid niet meer kan worden geboden, ook niet voor rechters en officieren”:

“Het is een schokkende waarheid, maar het is wel de realistische waarheid”, zegt hij. Hij houdt rekening met een aanslag op bijvoorbeeld een rechter, rechercheur of officier. “Ja, wij houden rekening met die scenario’s. Wij houden er rekening mee dat dit niet stopt. Maar wij zijn wel druk bezig om het wel te laten stoppen.”

“Als we ons daar niet op voorbereiden, zou dat heel vervelend zijn”, zegt de hoofdofficier. “Dat is de realiteit waarin we zitten.” Volgens De Beukelaar zit hij op de rand van wat mogelijk is. “We hebben niet voor niets als strafrechtketen een half miljard euro extra gevraagd aan het kabinet. Dat is niet voor luxe, dat is een must. Voor deze zaken en voor veel meer zaken. Om die echt het hoofd te kunnen bieden.”

Volgens De Beukelaer is de strijd tegen de cocainemaffia aan het escaleren. Dit betekent volgens hem “steeds meedogenlozere wraakacties en moordaanslagen in opdracht van machtige drugsbaronnen”:

“De grens schuift steeds verder op. Wij proberen mensen zo goed mogelijk te beveiligen, maar honderd procent garantie is niet mogelijk”, stelt de hoofdofficier. “Natuurlijk baal ik daarvan. Maar het is wel de realiteit. De vraag is ook: als je die beveiliging dan al goed kunt regelen, heb je dan voldoende capaciteit daarvoor? Nou, die is er ook niet.”

Advocaat Peter Schouten vreest dat steeds meer en zwaardere beveiliging moeilijk wordt omdat het OM “dit niet goed kan”:

“Het beveiligingsapparaat is hier niet op ingericht, de overheid is er niet klaar voor.”

Door de beveiligingen en aanhoudende dreigingen wordt de druk op politie en justitie steeds groter. De Amsterdamse politiechef Frank Paauw zegt hierover dat “het piept en kraakt”, maar beveiligen is nog wel steeds mogelijk.