Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Na 6 maanden is BBB de grote winnaar

17-10-2021 09:50

Caroline van der Plas / videostill

Nu het exact 6 maanden geleden is dat de Tweede Kamerverkiezingen zijn gehouden, gaan we vandaag de vergelijking maken tussen de uitslag nu en die van 6 maanden geleden in relatie tot een aantal demografische kenmerken.

De uitslag van vandaag verschilt weinig van die van de vorige week. Ten opzichte van zes maanden geleden zijn de grote verliezers CDA (-10) en D66 (-7). Daarnaast verloor FVD 2 zetels. De grote winnaar is BBB (+6). Daarnaast is VOLT 3 zetels gestegen en wonnen, PVV, PvdA, PvdDieren en JA21 2 zetels.

In het onderzoek is geen aparte partij “Lijst Omtzigt” opgenomen, omdat we bij ons wekelijks onderzoek de lijn volgen dat we alleen partijen mee laten lopen, die aan de verkiezingen hebben meegedaan of aankondigen dat te zullen doen en dan minstens een goede kans op 1 zetel hebben. Dat is tot nu toe niet het geval met Lijst Omtzigt. (De keren dat we apart gevraagd hebben wat de uitslag zou zijn als Omtzigt met een eigen partij mee zou doen, dan zou dit partij rond de 25 zetels halen).

De partijen met de grootste verschuivingen

  • Het CDA verliest zowel absoluut als relatief het sterkst in de groep boven de 65 jaar. Dat was de groep waar het CDA het grootste aantal kiezers vandaan haalde.
  • D66 raakt de meeste kiezers kwijt onder de 45 jaar. Daarbj is het verlies onder vrouwen duidelijk groter dan onder mannen,
  • BBB wint over de hele linie. Maar doet het relatief beter onder de lager opgeleiden dan de hoger opgeleiden.
  • Terwijl de VVD gelijk is gebleven in deze zes maanden zijn er wel duidelijke verschuivingen te zien naar kenmerken. Er is een duidelijke stijging te zien bij kiezers met een hoger inkomen en opleiding en een duidelijke daling bij kiezers met een lager inkomen en opleiding