Nieuws

Axel Springer zet hoofdredacteur Bild op non-actief na beschuldigingen van ‘machtsmisbruik’

18-10-2021 19:39

Update: eerder stond hier abussievelijk vermeld dat het de ‘chef nieuws’ van Bild betreft. Dat moest echter ‘hoofdredacteur’ van Bild zijn.

De Duitse uitgever Axel Springer heeft de hoofdredacteur van het Duitse succestabloid Bild op non actief gezet nadat dit weekend in The New York Times door een voormalig stagiaire #metoo-beschuldigingen werden geuit aan zijn adres. Julian Reichelt, de hoofdredacteur in kwestie, ontkent de beschuldigingen, meldt de New York Times.

“Het is duidelijk dat er te weinig onderscheid was tussen privézaken en professionele zaken”, liet Axel Springer in een reactie weten. Ook zou Reichelt de directie ‘hebben’ misleid over zijn relatie met de stagiaire.

De CEO van Axel Springer zegt in een reactie dat de positie van Reichelt onhoudbaar is geworden. De positie van Reichelt, als hoofdredacteur van Bild, wordt gezien als één van de machtigste mediaposities in Europa.

Zondag publiceerde de New York Times een artikel waarin Reichelt er door een ex-stagiare van wordt beschuldig ‘zijn machtspositie te hebben misbruikt’. Reichelt (toen 36) zou langere tijd een seksuele relatie hebben gehad met de stagiaire (toen 25). Ook nadat de relatie eindigde en openbaar bekend werd zou Reichelt de vrouw meerdere malen hebben proberen te verleiden tot seks in een hotelkamer.

De Times gebruikte voor het artikel een gelekt intern rapport dat werd geschreven naar aanleiding van een onderzoek naar onder andere de ‘vijandige werksfeer’ die zou zijn ontstaan door het gedrag van (onder anderen) Julian Reichelt. Zo zou hij opvallend vaak stagiaires via social media benaderen en uitnodigen voor etentjes en werden jonge vrouwen soms plotseling naar een hoge positie binnen het bedrijf gepromoveerd. Ook werden intern beschuldigingen geuit over drugsgebruik op de werkplek.

Naar aanleiding van dat rapport kwam Axel Springer in eerste instantie zelf tot de conclusie dat Reichelt gewoon op zijn positie kon blijven.

Onlangs werd bekend dat Axel Springer voor 1 miljard dollar het Amerikaanse Politico, dat ook een vestiging heeft in Europa, overneemt. In 2015 kocht Axel Springer voor 442 miljoen dollar Business Insider.

Bild is één van de grootste en invloedrijkste (print)media in Europa en geldt als vlaggeschip van Axel Springer dat ook de kwaliteitscourant Die Welt uitgeeft.