Nieuws

‘90% Covidpatiënten ongevaccineerd, bij overige 10% sprake van medische oorzaak’

21-10-2021 17:09

Vaccineren CDC
Foto: CDC.

“Van de nieuwe opnames is volgens internist Robin Peeters van het Erasmus MC ongeveer negentig procent niet gevaccineerd. “Bij de resterende tien procent is sprake van een medische oorzaak, bijvoorbeeld mensen die een orgaantransplantatie hebben gehad of mensen met een immuunstoornis. Dat zijn mensen die wel gevaccineerd zijn, maar onvoldoende antistoffen ontwikkelen.”

Ongevaccineerden die op de ic terechtkomen tonen regelmatig berouw dat ze zich niet eerder hebben laten prikken. “Vrijwel iedereen heeft spijt”, zegt Peeters. “Wat ik vaak verbazingwekkend vind zijn de redenen. ‘Ik had geen tijd’, ‘Ik wilde het doen’, ‘Ik twijfelde nog’. Vaak sporen ze hun familie ook aan om zich alsnog te laten vaccineren. Ik hoor van collega’s uit andere ziekenhuizen wel verhalen over mensen die blijven ontkennen, maar dat heb ik zelf nog niet meegemaakt.”

Dat is zonde, vindt Peeters, omdat een groot deel van de ziekenhuisopnames voorkomen had kunnen worden. “Een vaccinatie beschermt voor 95 procent tegen een ic-opname. Als je dan uitgaat van pak hem beet 220 mensen op de IC, zijn er misschien 20 die gevaccineerd zijn en een medische reden hebben. Van die tweehonderd had je er honderdnegentig kunnen voorkomen. Dat maakt het wel frustrerend, en dat is de reden dat wij als dokters proberen uit te dragen hoe belangrijk het is om je te laten vaccineren.””

Niet dat het zal helpen, maar dit soort verhalen door artsen uit de praktijk kun je niet vaak genoeg brengen.

Hoe frustrerend moet het zijn: je bent arts en het enige wat je wilt is mensen redden, maar die mensen doen er zelf juist alles aan om niet gered te worden. En dat terwijl je weet dat je IC en je ziekenzaal ook gebruikt had kunnen worden door zieken die alweer maanden, jaren wachten op een plekje in die ziekenzaal en in die IC maar telkens weer de ongevaccineerden voor moeten laten gaan.

Verder alles wat Erdal Balci zegt: