Politiek

Kabinet: waarschijnlijk nóg meer kinderen uit huis geplaatst in toeslagenaffaire

21-10-2021 19:03

Minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker (VVD)

Er zijn waarschijnlijk nog veel meer kinderen uit huis geplaatst tijdens de belastingetoeslagenaffaire dan de 1105 die het CBS tot nu toe berekende. Dit erkent het (demissionaire) kabinet in een brief aan de Kamer van (demissionair) minister Dekker van Rechtsbescherming (VVD).

In de Kamerbrief schrijft Dekker dat het werkelijke aantal kinderen nog hoger kan liggen omdat nog niet alle ouders die zich als gedupeerde hebben gemeld zijn beoordeeld. Bovendien melden nog steeds nieuwe ouders zich als slachtoffer.

Verder schrijft Dekker:

“Het is verschrikkelijk als problemen met de kinderopvangtoeslag op welke manier dan ook een rol hebben gespeeld bij een uithuisplaatsing. Ik onderken dat als gevolg van de toeslagenaffaire thuis een situatie kan zijn ontstaan waardoor instanties uiteindelijk genoodzaakt waren over te gaan tot uithuisplaatsing van kinderen.”

Ook schrijft hij dat het kabinet voor getroffen ouders en kinderen ‘regelingen heeft getroffen’. Maar over de ‘precieze uitwerking van de aanpak’ zal hij ‘zo spoedig mogelijk uitleg geven aan de Kamer’.

(Demissionair) premier Rutte liet voor aanvang van de Europese top in Brussel weten de uithuisplaatsingen ‘zeer ernstig’ te vinden, zegt hij alles ‘van A tot Z’ rondom de toeslagenaffaire verschrikkelijk te vinden.