Nieuws

Landen probeerden onwelgevallige conclusies IPCC-klimaatrapporten te downplayen

21-10-2021 12:00

Verschillende landen waaronder Japan, Saudi-Arabië, India en Australië hebben geprobeerd de conclusies van VN-klimaatrapporten van het IPCC te downplayen door te lobbyen bij de VN. Vooral de conclusie dat zo snel mogelijk moet worden omgeschakeld van het gebruik van fossiele brandstoffen naar het gebruik van duurzame energiebronnen werd veel becommentarieerd door lobbyisten van regeringen in de hoop conclusies te kunnen afzwakken. Dit blijkt uit een grote hoeveelheid gelekte documenten die in handen is van de BBC.

Ook blijkt uit de documenten dat de veronderstelde noodzaak om arme landen financieel te laten ondersteunen door rijke landen bij een energietransitie fors is bekritiseerd door de rijkste landen. Vooral Zwitserland en Australië verzetten zich daartegen.

Oost-Europese landen als Tsjechië, Polen en Slowakije drongen er bij het IPCC op aan positiever te zijn over kernenergie. Terwijl het IPCC tot de conclusie komt dat kernenergie slechts nuttig is voor het behalen van één van zeventien doelen, zien genoemde landen kernenergie juist als nuttig voor het behalen van alle zeventien doelen.

India ziet kernenergie liever als speerpunt van de energietransitie. Zo schrijft India in een kritiek dat:

“bijna alle hoofdstukken van het rapport bevooroordeeld zijn tegen kernenergie terwijl kernenergie een geaccepteerde en gevestigde vorm van energie is die in enkele landen ook stevig politiek wordt ondersteund.”

De documenten, een verzameling van meer dan 32.000 op- en aanmerkingen over de VN-klimaatrapporten door overheden en bedrijven, worden niet toevallig nu gelekt. In november vindt in het Schotse Glasgow namelijk een nieuwe inklimaattop plaats, de COP26. Tijdens deze top zullen landen van over de hele wereld wederom afspraken met elkaar maken over het tegengaan van klimaatverandering. De conclusies van de IPCC-rapporten, die diverse landen dus hebben getracht te downplayen, zal de basis vormen voor de COP26.

Wel laat de BBC weten dat de “overgrote meerderheid van de gelekte op- en aanmerkingen constructief is en duidelijk bedoeld om de kwaliteit van de rapporten te verbeteren”.

Het IPCC-klimaatpanel van de VN laat overigens aan de BBC weten dat gelobby van overheden niet perse betekent dat wetenschappers daardoor hun conclusies aanpassen:

“Er ligt absoluut geen druk op de wetenschappers om aanbevelingen ook over te nemen. Als het lobbypogingen zijn die niet worden ondersteund door wetenschappelijke bewijzen, zullen ze ook niet worden meegenomen in de klimaatrapporten. Onze methodes zijn ontworpen om bestand te zijn tegen lobbypogingen uit alle hoeken. Maar dat overheden, en anderen, onze onderzoeken kunnen reviewen en becommentariëren is van fundamenteel belang voor wat het IPCC doet. Het is een belangrijke pijler onder de kracht en betrouwbaarheid van onze rapporten.”

De onwilligheid van landen om serieuze afspraken te maken over de bestrijding van klimaatverandering bleek ook al in de aanloop van de COP26. Zo diende Australië geen nieuwe klimaatdoelstellingen in maar gebruikte het dezelfde doelstellingen als de vorige keer en gaf Saudi-Arabië aan überhaupt geen klimaatdoelstellingen te hebben.