Richard de Mos – Dodelijk tramincident is triest dieptepunt stelselmatige overlast van jeugd in Haagse wijk Ypenburg

21-10-2021 16:50

Rijswijkse Landingslaan, Den Haag. Tramhalte Anthony Fokkersingel. Screenshot Google Streetview.

Het dramatische incident in de Haagse wijk Ypenburg, waarbij een Poolse man is overleden na een aanrijding met een tram, heeft in de buurt een schokgolf teweeggebracht. Volgens ooggetuigen zou het slachtoffer maandagavond voor de Randstadrail richting Leidschendam zijn geduwd. Dinsdag heeft de politie drie jongeren aangehouden. Buurtbewoners zijn aangeslagen en vertellen de media dat het ’vaker onrustig is bij de tramhalte’. Hart voor Den Haag heeft een spoeddebat aangevraagd.

‘Het is al jaren bal in Ypenburg met een aaneenschakeling van gedrag waar je maag van omkeert’

Als de geruchten en hetgeen wat de getuigen zeggen kloppen, dat het slachtoffer bewust het spoor op is geduwd is, dan gaat het hier om moord (Terwijl ik dit tik maakt het Openbaar Ministerie bekend dat een 15-jarige nu wordt verdacht van doodslag). En dat zou een triest dieptepunt zijn van het feit dat de wijk al jarenlang stelselmatig overlast ervaart van ziekende jongeren. In Ypenburg hopen ze dat dit niet waar is. “Dat zou verschrikkelijk zijn”, zegt een wijkbewoonster tegen De Telegraaf. “Maar ik ben er wel bang voor dat dit misschien klopt. De buurt heeft veel last van een grote groep jongens van zestien, zeventien jaar, met een verschillende achtergrond, die er een sport van maken om aan trams van de Randstadrail te gaan hangen. Ook worden de ramen van de halte regelmatig ingegooid en hebben we last van provocerend gedrag en vuurwerk dat wordt afgestoken. Het speelt sinds we in 2018 opnieuw in deze wijk zijn gaan wonen. Ik heb er regelmatig melding van gemaakt, maar de overlast blijft helaas.”

Het is al jaren bal in Ypenburg met een aaneenschakeling van gedrag waar je maag van omkeert. Scooteroverlast, bedreigingen, openlijke geweldpleging en het zwembad Hofbad wat met de regelmaat van de klok geterroriseerd wordt door tuig. Bewoners staan letterlijk stijf van de stress van de pure intimidatie door snotneuzen die denken hier de dienst uit te kunnen maken. De tijd van thee drinken en gesubsidieerd een balletje trappen moet wat mij betreft echt voorbij zijn. Die labbekakkerige aanpak heeft hopeloos gefaald. Zet nu eindelijk de bewoners eens op één en jaag dat overlastgevende geteisem met pek en veren de wijk uit. Dit door inzet van de wijkagent, uithuisplaatsingen en waar nodig heropvoedingskampen.

Juist het verdwijnen van een laagdrempelig aanspreekpunt van de politie werkt snel groeiende overlast en criminaliteit, zoals in Ypenburg, in de hand.

Deze politiemannen en -vrouwen waren de vooruitgeschoven posten in de buurt en zorgden ervoor dat problemen in een vroegtijdig stadium werden herkend en aangepakt in samenwerking met andere wijkprofessionals. Om dit naar behoren uit te voeren, waren ze met grote regelmaat aanwezig in de wijk. De norm is – of beter gezegd, was – 80/20: 80 procent van de tijd actief bezig met wijkgericht werken en 20 procent met andere politietaken.

Lange tijd was dit het ideale plaatje, zoals het ooit was bedacht tijdens het vormgeven van de Gebiedsgebonden Politie (GGP). De werkelijkheid in 2021 is dat wijkagenten vaak maar een paar dagen per maand inzetbaar zijn in hun eigen wijk. In plaats van 80/20 lijkt nu 20/80 de norm te zijn. De andere taken slokken de meeste tijd op.

Dat heeft te maken met de huidige inrichting van de politieorganisatie, waar het gros van de basisteams kampt met een aanzienlijke onderbezetting. Om de ‘noodhulp’ draaiende te houden, moeten de ogen en oren van de wijk, de wijkagent, steeds vaker bijspringen om personele tekorten op te vangen.

Aan de formerende partijen voor een nieuw kabinet de opdracht om de tekorten bij de politie te ledigen en er als de wiedeweerga voor te zorgen dat de wijkagent is waar ie hoort te zijn: in de wijk!