Nieuws

Veiligheidsregio Groningen (Ter Apel): ‘Toezeggingen Ankie Broekers-Knol volstrekt onvoldoende’

21-10-2021 12:33

Staatssecretaris Asielzaken Ankie Broekers-Knol (VVD) in de Tweede kamer. (Screenshot Tweede Kamer)

De Veiligheidsregio Groningen, waaronder Ter Apel valt, is niet onder de indruk over de toezeggingen van 500 extra asielplekken op korte termijn die Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (VVD) woensdag deed. Voorzitter van de veiligheidsregio Groningen Koen Schuiling laat aan RTV Noord weten:

“De toezeggingen van de Staatssecretaris zijn volstrekt onvoldoende. Het is een druppel op de gloeiende plaat. Als het op deze manier doorgaat dan blijven we in deze panieksituatie.”

Schuiling wil dat het Rijk gemeenten gaat dwingen om asielzoekers op te vangen om het steeds groter wordende tekort aan opvangplekken in het aanmeldcentrum Ter Apel op te lossen.

De veiligheidsregio heeft inmiddels een brief geschreven aan de minister met een kreet om hulp en beroept zich op Artikel 51 uit de wet op Veiligheidsregio’s. Artikel 51 bepaalt dat in geval van een ramp of ernstige crisis in de Veiligheidsregio de minister moet voldoen aan verzoeken om hulp. Volgens Schuiling is er momenteel in Ter Apel sprake van een zeer ernstige crisis.

In de brief aan de minister staat onder meer:

“Wij hebben als Veiligheidsregio Groningen alles uit de kast getrokken wat wij kunnen verzinnen. Het Rijk moet gemeenten aanwijzen die moeten meehelpen om dit probleem op te lossen. De rekening wordt nu eenzijdig in Ter Apel neergelegd en eigenlijk in alle Groningse gemeenten, want er wordt hier wel heel veel geleverd. Er is elders in het land capaciteit en die moet nu benut gaan worden.”

De burgemeester van Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, liet na afloop van het gesprek met Staatssecretaris Broekers-Knol weten niet bepaald gerustgesteld te zijn:

“Ik ben nu nog bozer en bezorgder. Het is onder de maat.”

Ook de gemeenteraad van Westerwolde sprak met de Staatssecretaris en liet na afloop van dat gesprek weten:

“We zijn zwaar teleurgesteld.”

 

Lees ook: Hoe lossen we de overvolle asielopvang in Ter Apel op?

Lees ook: Van Emmen naar Ter Apel in de veiligelandiërs buslijn

Lees ook: Iedereen is Ankie Broekers-Knol (VVD) he-le-maal ZAT