Nieuws

72% gevaccineerden voorstander specifieke maatregelen ongevaccineerden

26-10-2021 15:50

Foto: Chris Aalberts.

72 procent van de gevaccineerden vindt dat het kabinet over moet gaan tot specifieke maatregelen voor ongevaccineerden. Ongevaccineerden zijn fel tegen en zeggen zich niet aan die maatregelen te gaan houden.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 28.000 leden van het Opiniepanel. Het kabinet overweegt nieuwe maatregelen nu de besmettingen en ziekenhuisopnames hard stijgen, vooral onder ongevaccineerden. Minister De Jonge zei gisteren te gaan kijken of maatregelen moeten gelden voor de hele samenleving of voor specifieke groepen.

Gevaccineerden vinden het onterecht dat ziekenhuispersoneel en mensen op wachtlijsten voor een operatie moeten opdraaien voor hun keuze. Ongevaccineerden verzetten zich juist fel tegen maatregelen die alleen voor hun gelden: 98 procent zou daar tegen zijn. Velen van hen zeggen in het onderzoek zich niet aan specifieke maatregelen te gaan houden.

Lees hier hoe gevaccineerden en ongevaccineerden denken over de eventuele invoering van het 2G-systeem.

Voor wie ze ook zullen gelden, de roep om ingrijpen van de overheid is momenteel groot. Van alle ondervraagden vinden zes op de tien (60 procent) dat het kabinet op de volgende persconferentie met een aanscherping van coronamaatregelen moet komen.

Lees hier welke voor welke algemene maatregelen wel of geen steun is.

Dit onderzoek is gehouden op 25 en 26 oktober 2021. Aan het onderzoek deden 28.485 leden van het Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2021.

Het Opiniepanel bestaat uit 70.000 leden.

 

Lees ook: ‘Vaccinatiecampagne strijdig met ethische richtlijnen farmaceutische industrie’

Lees ook: China gaat kinderen vanaf 3 jaar oud vaccineren

Lees ook: Maurice de Hond: 100% D66-kiezers gevaccineerd, 85% FvD-kiezers ongevaccineerd