Nieuws

Ziekenhuizen Limburg lopen vol coronapatiënten, 80% wél gevaccineerd

26-10-2021 11:41

Screenshot: Limburg Centraal.

Update: eerder stond boven dit artikel de kop ‘IC’s Limburg lopen vol coronapatiënten, 80% wél gevaccineerd‘. Hierdoor ontstond ten onrechte de indruk dat 80% van de IC-patiënten is gevaccineerd, maar het gaat om 80% van het totale aantal opgenomen patiënten.

Het MUMC+-ziekenhuis in Maastricht maakt zich grote zorgen om het oplopende aantal Covid-19-patiënten in de provincie Limburg. In heel Limburg liggen nu 70 Covid-19-patiënten in het ziekenhuis, waarvan 26 op de IC. Helen Mertens, bestuursvoorzitter van het MUMC+, liet maandagavond aan het regionale nieuwsprogramma Limburg Centraal weten dat dit ‘forse aantallen zijn die andere patiënten verdringend ie ook zorg nodig hebben’.

Opvallend is dat in het MUMC+ de meeste opgenomen Covid-19-patiënten juist wél zijn gevaccineerd: slecht 20% is ongevaccineerd. Dit terwijl het beeld in de rest van Nederland, volgens de cijfers van het RIVM, juist het tegenovergestelde laat zien, met 80% ongevaccineerde patiënten.

Volgens Mertens gaat het bij de patiënten vooral om ‘mensen van hoge leeftijd’.

Mertens luidt de noodklok omdat het personeel in het MUMC+ reeds onder ‘extreem hoge werkdruk’ staat. Dinsdag legt het personeel voor de tweede keer in korte tijd het werk voor 24 uur neer, wat betekent dat er alleen zondagsdiensten gedraaid zullen worden. Het overwerkte personeel eist dat er iets tegen de oplopende werkdruk wordt gedaan.

 

Gebruikte bronnen:

Limburg Centraal.

1Limburg.

RIVM.

 

Lees ook: Hugo de Jonge: ‘Huidige epidemie is epidemie van ongevaccineerden’

Lees ook: Covid-patiënten in ziekenhuis steeds jonger, vooral mensen met obesitas op IC

Lees ook: ‘Ik zie vaak spijt bij coronapatiënten op IC die niet zijn gevaccineerd’