Nieuws

Onderzoek VU: complotwappies lopen meer kans positief te worden getest op Covid-19

26-10-2021 16:58

De waanzin regeert in coronaland (foto via Maarten Brante, maartenbrante.com)

Coronawappies en overige Covid-19-complotdenkers lopen meer kans positief te worden getest op Covid-19 dan mensen die niet in complottheorieën over het virus geloven. Dit blijkt uit sociaal-psychologisch onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam onder leiding van Jan-Willem van Prooijen dat werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Psychological Medicine. Het Reformatorisch Dagblad bericht hierover.

Coronawappies laten zich minder vaak testen, blijkt uit het onderzoek, maar laten ze zich wel testen dan testen ze vaker positief dan mensen zonder complotwanen.

Zelf denken de onderzoekers dat dit komt door het gedrag van de complotdenkers. Omdat ze er niet zelden vanuit gaan dat het virus onschadelijk is of niet bestaat zijn ze ook niet geneigd zich aan maatregelen te houden.

Opvallend is dat coronacomplotwappies ook bovengemiddeld vaak worden ontslagen.

De onderzoekers suggereren dat geloven in Covid-19 complottheorieën “een ernstig, zelfs gevaarlijk nadeel voor het individu kan vormen” en dat “deze complottheorieën de openbare gezondheid, evenals de economische situatie van haar aanhangers schaden”.

In juni vorig jaar deed Jan-Willem van Prooijen samen met politicoloog Andre Krouwel onderzoek naar complottheorieen en politieke voorkeur. Eén van de uitkomsten was dat extreem-links en extreem-rechts-stemmers eerder geneigd zijn te geloven in Covid-complottheorieën.

Van Prooijen schreef eerder het boek The Psychology of Conspiracy Theories, een wetenschappelijk onderzoek naar samenzweringstheorieën. Eerder verscheen onder zijn leiding de studie The entertainment value of conspiracy theories.

 

Lees ook:De ‘boodschap van liefde’ van complot-evangelist Jaap Dieleman

Lees ook: De enige juiste manier om verslag te doen van FvD-complotwaanzin

Lees ook: Knettergek complotdenkerskanaal Cafe Weltschmerz blijkt inderdaad knettergek complotdenkerskanaal

 

Gebruikte bronnen:

VU.nl.
RD.nl.
Psychological Medicine.
EO.nl
Trouw.
Psypost.