Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Wopke Hoekstra

27-10-2021 11:51

Meneer Hoekstra,

Nieuw hoogtepuntje in de ‘Actie Beschadiging Omtzigt’ gisteren.

De beide formatie-onderhandelaars van het CDA, Pieter Heerma en u, beweren dat Pieter Omtzigt voor de afgelopen verkiezingen achter een ‘vuile campagne’ zat waarin VVD-leider Mark Rutte gesloopt moest worden.

En Heerma en u zouden ‘de fatsoenlijken’ zijn geweest die ervoor zorgden dat het CDA het allemaal netjes hield en geen filmpjes zonder herkenbare afzender ging verspreiden.

Zo wordt het althans geframed, nu het boek ‘Code Rood’ van Thijs Broer en Peter Kee is verschenen, waarin dit staaltje ‘negative campaigning’ uit de doeken wordt gedaan.

Even voor de goede orde: ik geloof in de politiek helemaal niemand.

 

Dus u liegt als het u uitkomt, Pieter Heerma liegt als het hem uitkomt en Pieter Omtzigt liegt als het hem uitkomt.

Interessanter vind ik hoe die campagne die er niet kwam er dan uit zou hebben gezien.

Ik citeer de schrijvers van ‘Code Rood’.

“In de laatste weken voor de verkiezingen moet Mark Rutte worden bestookt met een reeks online filmpjes naar Amerikaans voorbeeld, waarvan de bedoeling is dat ze viraal gaan via de sociale media. Daarin moeten de ‘gebroken beloftes’ van Rutte en de manier waarop hij de ‘hardwerkende Nederlander’ in de steek heeft gelaten met een knipoog worden uitgevent. Er moet een advertentie komen waarin de talloze VVD’ers op een rijtje worden gezet die Mark Rutte toen het erop aankwam genadeloos liet vallen. In een andere advertentie moet een reeks sjoemelende VVD-politici met balkjes voor de ogen worden getoond, om te laten zien dat Ruttes VVD het niet zo nauw neemt met integriteit.”

 

“Uiteindelijk wordt een lijst onderwerpen voor de campagnefilmpjes opgesteld waarin ook de hand van Pieter Omtzigt te herkennen is: de Toeslagenaffaire, de ondermijning van de rechtsstaat, de brievenbusfirma’s waardoor buitenlandse ondernemingen voor dertig miljard aan belastingen ontwijken, het gebrek aan regie in de coronacrisis, de halvering van het aantal ic-bedden in de afgelopen jaren ‘waardoor nu mensen doodgaan,’ de duizend euro belastingkorting die nooit kwam, de valse belofte dat er ‘geen cent meer naar de Grieken’ zou gaan, de afschaffing van de basisbeurs waardoor jongeren uit kansarme gezinnen niet meer gaan studeren, en zelfs: de ‘gelukzoekers’ die gratis zorg krijgen terwijl gewone gezinnen nauwelijks de zorgverzekering kunnen betalen, en die voorrang krijgen bij het toewijzen van huurwoningen, terwijl het ‘eigen volk kan kreperen’ – met een k.”

“Er wordt een lijst gemaakt van dertig vertrouwelingen die Rutte meedogenloos liet vallen toen ze in de problemen kwamen, van Frans Weekers en Fred Teeven tot Jeanine Hennis, Halbe Zijlstra en Eric Wiebes. Zo moet worden getoond hoe Rutte voortdurend andere collega-politici een mes in de rug steekt om hen te laten sneuvelen voor zijn gebrek aan daadkracht en regie.”

“En er wordt een reeks geschikte onderwerpen bijeengesprokkeld die het Twitterkanaal @Ruttedoctrine trending moeten maken, en die het verval van de rechtsstaat onder de VVD-premier moeten laten zien: Rutte die meineed pleegt in de Toeslagenaffaire, Kamerleden die geen informatie krijgen, medewerkers van Rutte die geen aantekeningen mogen maken om te voorkomen dat hij lastige vragen krijgt. ‘Doel is om de hardwerkende meerderheid van Nederland boos te maken,’ heet het in de toelichting. ‘Duidelijk moet worden dat Rutte dezelfde trekjes vertoont als Afrikaanse dictators en dat we hier inmiddels in een “bananenmonarchie” leven, zoals Pieter Omtzigt in de Tweede Kamer zei’.”

Die campagne kwam er volgens Pieter Heerma en u uiteindelijk niet, omdat jullie met open vizier zouden willen strijden.

Die campagne kwam er volgens de schrijvers Broer en Kee uiteindelijk niet, omdat jullie er niet in slaagden een tv-producent te vinden, die wilde meewerken aan de filmpjes.

Whatever.

Wat mij bijblijft van dit verhaal uit ‘Code Rood’ is dat het CDA dus precíes wist (en weet) wat voor ongelooflijke schoft die Mark Rutte is.

En wie onder zo iemand in een kabinet gaat zitten, is geen haar beter.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje! Ter herinnering.

UPDATE Don’t fuck with Pieter Omtzigt.