Politiek

CDA dacht over anonieme lastercampagne tegen Rutte, Pieter Omtzigt wilde niet meedoen

27-10-2021 13:31

Binnen het CDA werden begin dit jaar plannen gemaakt om een harde maar anonieme lastercampagne met als titel ‘Operatie  Black Hand‘ te beginnen tegen premier Mark Rutte (VVD). Door middel van onder andere video’s en een anoniem Twitter-account waarin het falen van Rutte zou worden benadrukt moest ‘de hardwerkende meerderheid van Nederland’ boos worden gemaakt. Dit schrijven politiek verslaggevers Peter Kee en Thijs Broer van het NPO-tv-programma Op1 in hun boek Code Rood, waarover de Volkskrant woensdag bericht.

In een reactie tegenover de Volkskrant ontkent het CDA dat Wopke Hoekstra (lijsttrekker) en Raymond Knops (campagneleider) hiervan op de hoogte waren, zoals in het boek wordt gesteld.

Wel geeft het CDA toe dat het plan ‘even circuleerde in het campagneteam’. Hierbij zouden de voorzitter van CDA Fondsenwerving Hans van der Wind en media-adviseur Martin van Putten betrokken zijn geweest.

Volgens Kee en Broer in hun boek werd ook toen nog CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt betrokken bij brainstormsessies over deze anonieme lastercampagne. Er zou onder meer zijn gesproken over de toeslagenaffaire, de MH17-ramp en de complothetze rond Joris Demmink.

Omtzigt ontkent niet ooit betrokken te zijn geweest bij de brainstromsessies. Wel laat hij via Twitter weten zich ‘niet te herkennen in het geschetste beeld’.

Ook geeft hij aan zich van de plannen te hebben ‘gedistantieerd’ en zou hij de CDA-top juist hebben gewaarschuwd tegen deze mogelijk op handen zijnde anonieme lastercampagne.

Pikant detail is dat volgens Omtzigt ook werd gebrainstormd over het zwart maken van Rutte op basis van zijn ‘seksualiteit’.

De plannen gingen uiteindelijk niet door. De CDA-fractieleider schoot de plannen af nog voor het de CDA-top bereikte en van de zes reclamebureau’s die werden gevraagd om de video’s te maken was er geen een die er zijn vingers aan durfde te branden.

 

Lees ook: Opiniepeiling Maurice de Hond: Nog maar 35% van de CDA-kiezers zou weer CDA-stemmen

Lees ook: Wopke Hoekstra (CDA) ontdook ook belasting via Guernsey

Lees ook: Mona Keijzer (CDA) weg als Kamerlid

 

 

Gebruikte bronnen:

Volkskrant.
Nieuwnieuws.
Geenstijl.