Nieuws

Europees Hof van Justitie legt Polen dwangsom op van 1 miljoen euro per dag

27-10-2021 14:26

Het Europese Hof van Justitie heeft Polen een dwangsom opgelegd van 1 miljoen euro per dag zolang de omstreden ‘tuchtkamer’ voor rechters niet is ontmanteld. Dit meldt het Financieel Dagblad.

Eerder deed het Europees Hof al uitspraak over deze Poolse tuchtkamer en bepaalde dat Polen het zo snel mogelijk moet ontmantelen. Polen gaf aan dit te doen, maar lijkt daarmee geen haast te maken en verwacht nog tot einde van dit jaar nodig te hebben.

In september legde het Europees Hof Polen al een dwangsom op van een half miljoen europ per dag zolang het de winning van bruinkool in Turów niet staakt. Deze sluiting was eerder ook al bevolen door het Europees Hof. Inmiddels is die boete opgelpen tot 15 miljoen euro, maar tot dusver heeft Polen nog geen cent overgemaakt. De Europese Commissie zegt nu een aanmanende brief hierover te zullen schrijven aan de Poolse regering.

In een reactie op Twitter laat de Poolse staatssecretaris van justitie Sebastian Kaleta weten niet te spreken te zijn over de uitspraak van het Europees Hof:

“Het Europees Hof negeert volledig de Poolse grondwet en de oordelen van het Constitutionele Hof. Het Europees Hof gaat hiermee zijn boekje te buiten en misbruikt het middel van dwangsommen. Hiermee maakt het Europees Hof zich schuldig aan chantage.”

Eerder deze week waarschuwde de Poolse premier Mateusz Morawiecki in een interview met de Financial Times de Europese Commissie dat ze “geen Derde Wereldoorlog tegen Polen moeten beginnen”. Morawiecki dreigde terug te slaan “met alle wapens die ons ter beschikking staan'”. Wel voegde hij daaraan toe dat er wat Polen betreft geen sprake is van uit de EU stappen aangezien “88 procent van de Polen in de EU wil blijven”.

Een belangrijk twistpunt is de recente uitspraak van het Poolse Constitutionele Hof dat sommige wetsartikelen van de EU in strijd zijn met de Poolse grondwet. Dit betekent dat Polen is sommige gevallen de eigen nationale wetten voor die van de EU zal laten gaan.

Ondanks de harde retoriek van Polen en de pogingen van de Europese Commissie Polen in de pas van de EU te laten lopen, matigen veel Europese leiders vooralsnog hun toon tegenover Polen. Zo wordt er door diverse EU-lidstaten vooral gevraagd om eerst in dialoog te treden voordat wordt gedacht aan strafmaatregelen. Dit omdat de economie van Polen een belangrijk onderdeel is van de Europese economie en door de ligging met EU-aartsvijand Rusland van uiterst belangrijk strategisch belang is.

De Franse president Macron liet tijdens een recente EU-summit weten “optimistisch te willen blijven” als het gaat omn de samenwerking tussen Polen en de EU en riep de EU op “eisen te stellen via dialoog en met respect”.

Ursula von der Leyen, president van de Europese Commissie, liet daarop weten dat ze streeft naar een “combinatie van dialoog, juridische antwoorden en concrete actie”.

Polen is niet de enige EU-lidstaat die zegt zich niet altijd te willen voegen naar EU-wetten of tegemoet te komen aan alle EU-verzoeken. Ook met Hongarije en Slovenië ligt de Europese Commissie van tijd tot tijd overhoop omdat ze niet voldoen aan alle afspraken.

 

Lees ook: Premier Polen: ‘Als EU oorlog tegen ons begint zullen we ons met alle mogelijke wapens verdedigen’

Lees ook: Buitenhof legt kijkbuiskindertjes voor zoveelste keer uit hoe fout Polen en Hongarije zijn

Lees ook: Nieuwsuur presenteert een 100 procent Timmermans-versie van het EU-conflict met Polen

 

Gebruikte bronnen:

Financieel Dagblad.

Financial Times.

Politico.EU.