Nieuws

Vooral ongevaccineerde allochtone mannen (50+) met overgewicht in ziekenhuis door Covid-19

28-10-2021 07:35

Covid 19, Corona
Artsen bij een Covid-19-patiënt in een Russisch ziekenhuis. Screenshot: France24.

De Covid-19-patiënten die op Nederlandse IC’s liggen zijn behalve in meerderheid ongevaccineerd vooral van allochtone afkomst, man, ouder dan 50 en hebben (fors) overgewicht. Dat blijkt uit verslaggeving van de Telegraaf.

Zo wordt een ‘rondvraag van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose bij ziekenhuizen’ uit september aangehaald waaruit blijkt dat “zo’n 40 tot 60 procent van alle opgenomen coronapatiënten van niet-westerse origine is”.

Het RIVM kan echter geen cijfers over etniciteit van ziekenhuispatiënten verstrekken omdat etnische afkomst in Nederland niet standaard wordt geristreerd in de zorg.

Uit eerdere onderzoeken naar gezondheid en etniciteit in onder andere Amsterdam bleek al dat bij groepen met een migratie-achtergrond suikerziekte of obesitas tot wel vier à vijf keer vaker voorkomen.

Uit cijfers van de stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE), waarop de Telegraaf zich zegt te baseren, blijkt dat het BMI van mensen die op de IC worden opgenomen is gestegen van 28,7 in maart-april van 2020 naar 30,5 in september-oktober 2021.

Hoogleraar sociale geneeskunde Karien Stronks in de Telegraaf:

“Hier hebben we heel erg het gevoel daarmee te discrimineren, maar dat is het niet: we weten immers dat bepaalde ziektes meer voorkomen onder migrantengroepen, en het is dan ook belangrijk om bij behandelingen en preventie hiermee rekening te houden. Door het niet te doen loop je kansen mis om de gezondheid te verbeteren.”

Lees ook: Ziekenhuizen Limburg lopen vol coronapatiënten, 80% wél gevaccineerd

Lees ook: ‘Ik zie vaak spijt bij coronapatiënten op IC die niet zijn gevaccineerd’

Lees ook: Ongevaccineerd Rusland balanceert op randje corona-afgrond, coronadoden stapelen zich op

Gebruikte bronnen:

Telegraaf.