Opinie

Steven Pinker: ‘Iemand beschuldigen van racisme is vorm van intimidatie aan het worden’

29-10-2021 19:01

Woke.

Bedreigt ‘woke’ de academische vrijheid?

“Ja. Dit jaar werd een onderzoek ingesteld tegen een hoogleraar van de Universiteit van San Diego vanwege zijn hypothese dat het Covid-virus in een Chinees lab is ontstaan. Hoe hij zich hierover uitte in zijn persoonlijke blog werd opgevat als een uiting van anti-Aziatisch racisme. Maar we vergaren nu eenmaal kennis door het stellen van hypotheses en deze te toetsen via kritische analyse of met behulp van empirisch onderzoek. Als iemand op die manier het zwijgen wordt opgelegd, dan wordt daarmee ook de waarheidsvinding aan banden gelegd. Dat betekent niet dat iemand niet bekritiseerd zou mogen worden, integendeel, iedereen moet worden bekritiseerd, dat maakt deel uit van het proces om kennis te vergaren. Maar als sommige ideeën niet eens kunnen worden besproken, zullen we nooit weten of ze waar of onwaar zijn, zo ontwikkelen we een verkeerd begrip van de werkelijkheid.”

Het maakt ons begrip van de wereld beperkter als veel meningen al snel worden opgevat als racistisch. Dit komt vaak neer op serieuze beschuldigingen, daarmee is het ook een vorm van intimidatie. Dit tast de zoektocht naar waarheid aan.”

Iemand beschuldigen van racisme is een vorm van intimidatie aan het worden?

„Absoluut. Mede omdat een aantal van die beschuldigingen zo buitensporig absurd zijn. Het gevolg is dat mensen buiten de universiteit de hele academische onderneming niet meer serieus nemen en het niet meer beschouwen als een plek waar waarheidsvinding plaatsvindt. Mensen kunnen op die manier onderzoek, afkomstig uit de universiteit, afwijzen. Het is een grote fout om die ruimte toe te laten.””

Afgelopen donderdag interviewde NRC de befaamde (voormalig) hoogleraar psychologie en taalkundige Steven Pinker die een nieuw boek heeft geschreven getiteld Rationaliteit. Wat rationeel denken is en waarom we het meer dan ooit nodig hebben. In dat interview haalt hij fel uit tegen nepnieuws en complotdenkers, maar ook tegen woke dat, zoals bekend, steeds meer de academische vrijheid en de vrijheid van meningsuiting bedreigt.

Noem het ironie, maar vrijdag publiceerde NRC het nieuwsbericht dat hoogleraar filosofie Kathleen Stock ontslag heeft genomen van de universiteit van Sussex. Dit na aanhoudende bedreigingen, intimidaties, terreur, stalking en eigenlijk alles uit het woke arsenaal van zogenaamde ‘transactivisten’ en overige Social Justice Warriors.

Reden: ze had het gewaagd te vinden dat ‘genderidentiteit niet belangrijker is dan het biologische geslacht’, wat staat geschreven in haar boek Material Girls: Why Reality Matters for Feminism.

Het gelijk van Steven Pinker kan kortom niet duidelijker worden bevestigd.