Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Erica Renkema

30-10-2021 09:31

Môgge Erica,

Wat ‘schrokken’ ze hè, gisteravond bij Jinek.

Chantal Janzen had je eerder hoogstpersoonlijk geïnterviewd voor haar blad en ter voorbereiding ongetwijfeld de biografie ‘Martien’ gelezen.

Eva Jinek had je tig keer aan haar talkshowtafel gehad en zich dus tig keer ‘ingelezen’, eerst in ‘Martien’, deze week in jouw eigen biografie ‘Erica’, waarvan ik “omdat Eva liever van papier leest dan een PDF” nog snel een exemplaar bij haar had bezorgd.

Dus beide tv-sterren wisten précies hou jij en Martien denken over onderdrukking van de moslimvrouw, over het gedrag van mannelijke moslim’jongeren’ en over burka’s en andere kledingstukken die de vrouw moeten ‘beschermen’ tegen de driften van onopgevoede mannen.

Dat jullie níets hebben tegen nieuwkomers die integreren, die de taal leren, die werken voor hun geld en die zich gedragen ten opzichte van vrouwen en meisjes.

 

Dat wísten Chantal en Eva (tenzij ze alleen maar zijn ingehuurd als uithangbord en zich helemáál niet verdiepen in hun gasten) donders goed.

En toch speelden ze gisteren geschoktheid nu jij jouw mening, die je al had toen nieuwkomers nog ‘gastarbeiders’ heetten en Chantal en Eva nog met poppen (of autootjes) speelden, in je biografie hebt opgetekend én ook bij tegenstand van de politieke deuggemeente blijft verdedigen.

Ik snap het ook wel.

Zij kunnen er gewoon niet bij dat er ook ‘BN’ers’ zijn die zich niet bij alles afvragen of het hun carrière kan schaden.

Die niet met meel in de mond praten om gezeik te voorkomen.

Die niet bang zijn voor weerstand.

Die volkomen naturel zijn.

Dat maakt jou en Martien juist tot zulke bijzondere mensen.

En zij, de Chantallen en de Eva’s, willen wél graag over jullie rug hoge oplages en hoge kijkcijfers scoren, maar als jullie iets zeggen waarvan ze weten dat het in hun kringen niet lekker valt, spelen ze verbazing en geschoktheid.

En dan zíe ik ze denken: “Dit is níet goed voor de programma’s van de Meilandjes en zo promoot je geen boe-hoek!”

 

Dat komt doordat zij één ding niet doorhebben: zij denken dat hun Amsterdamse bubbel de mening van de Nederlandse kijker en lezer vertegenwoordigt.

Terwijl de waarheid is: jullie zeggen niet alleen altijd gewoon wat júllie denken, maar jullie zeggen ook nog eens wat héél veel Nederlanders zonder een podium denken.

En dat komt dan in jouw geval niet uit de mond van een archetypische ‘boze witte man’ die zich geen seconde in de islam en andere geloven heeft verdiept, maar uit de mond van een hardcore feministe die zich decennia geleden al verdiepte in de islam en andere onderdrukkende religies.

Ik zie eigenlijk maar één probleem.

Tussen eind komende week en tien dagen voor Sinterklaas is je boek overal uitverkocht (behalve in de winkel van Montana), want eerder kan de drukker de volgende 30.000 niet leveren.

Tot straks!

Groet,

JanD

PS. Cadeautje. Kun je bij het signeren in Zwolle aan eventuele jengelende kinderen geven.