Opinie

‘De meeste gevaccineerden hebben nog maar weinig geduld met vaccinweigeraars’

30-10-2021 14:00

“Griede heeft kanker, de prognose is dat hij nog enkele maanden te leven heeft. Door de ziekte ligt zijn immuunsysteem plat, een test op antistoffen tegen corona liet na twee vaccinaties geen resultaat zien. Zijn stelling: maak vaccinaties verplicht. ‘Ik denk dat er goede redenen zijn om het recht op zelfbeschikking tijdelijk, en dan wel echt tijdelijk, op te schorten.’

De biljartvriend, die niet met zijn naam in de krant wil, zegt dat ongevaccineerden dan ook ‘flink moeten zijn’ als ze geopereerd worden: ‘Hup, gewoon een maagoperatie zónder verdoving.’

De enige vaccinweigeraar die NRC tegenkomt, zegt al na een paar minuten: ‘Ik voel me alsof ik een jodenster draag.’

Wat meteen opvalt: de meeste gevaccineerden hebben nog maar weinig geduld met vaccinweigeraars. Ze vinden ze ‘egoïstisch’ en ‘asociaal’, voelen ‘steeds minder solidariteit’. Wie om medische redenen geen prik heeft willen of kunnen nemen, bijvoorbeeld vanwege allergie – die snappen ze wel. Maar de mensen die een prik niet nodig vinden omdat ze ‘gewoon gezond’ zijn, zich er ‘onveilig’ bij voelen, of de vaccinatiecampagne zelfs zien als een complot van de overheid? Daarvoor hebben ze amper begrip.

‘Ik probeer respect en empathie te tonen voor ongevaccineerden, maar het is lastig. Het grenst bij mij aan boosheid. Ik zou erg zijn voor extra maatregelen voor ongevaccineerden. Ik zou mijn ongevaccineerde collega ook liever niet meer op het werk zien.'”

Polarisering anno nu: 90% verstandige rationeel denkende mensen die gewoon volkomen terecht op de medische wetenschap vertrouwen vs. 10% wappies, FvD-leden, zwakzinnigen, religieuzen, types die ‘zelf onderzoek doen’, mensen die ‘op hun gezonde immuunsysteem vertrouwen’ (LOL) en een klein groepje mensen dat zich best wil laten vaccineren maar dat niet kan wegens medische problemen. NRC ging op pad in gevaccineerd Nederland (blank, rijk, babyboomer) en vroeg aan de gevaccineerde Nederlanders of ze al een beetje gepolariseerd zijn.

Ja, dat zijn ze.

Dat wordt kortom genieten de komende maanden!

 

Lees ook: Ziekenhuizen Almelo steeds voller met Covid-patiënten, 80% ongevaccineerd

Lees ook: Waarom in Limburg zoveel gevaccineerden met Covid in ziekenhuis liggen

Lees ook: CEO Philips: ‘Als werkgever verwacht ik gewoon dat iedereen zich laat vaccineren’

 

Gebruikte bronnen:

NRC.