Nieuws

Voorzitter Raad van Toezicht omroep ON actief bij ‘extreemrechtse antisemitische denktank’

03-11-2021 10:53

Arnold Karskens van Ongehoord Nederland. Screenshot Youtube.

Update: Taco Dankers, voorzitter RvT ON, treedt terug, staat te lezen op de website van ON.

Update: de NPO zegt “in gesprek te gaan met de leiding van ON”.

Taco Dankers, de voorzitter van de Raad van Toezicht (RvT) van nieuwe publieke ledenomroep Ongehoord Nederland (ON), zit in het bestuur van de ‘extreem-rechtse’ stichting Gefira van waaruit geregeld haatzaaiende antisemitische propaganda wordt verspreid. Dit blijkt uit onderzoek van NRC. Dankers was tot voor kort ook voorzitter van de ledenraad van ON.

Nationaal Coördinator Antisemitisme Bestrijding Eddo Verdoner zegt in een reactie tegen NRC dat hij ‘directe actie’ wil en in overleg zal gaan met het OM. Verdoner noemt de propaganda van Gefira ‘pure haat’. Het septemberbulletin van Gefira lijkt volgens Verdoner “zo uit de Tweede Wereldoorlog te komen” wat betreft jodenhaat: “Nazi-retoriek vol woorden die tot geweld kunnen leiden”.

Als voorzitter van de Raad van Toezicht gaat Dankers over de koers van de omroep en over het functioneren van de directie, in dit geval Arnold Karskens. Ook gaat de Raad van Toezicht over de besteding van de 3,6 miljoen euro omroepsubsidie. De Raad van Toezicht wordt benoemd door de leden.

ON-directeur Karskens, RvT-voorzitter Dankers en ON-mediadirecteur Peter Vlemmix wilden geen commentaar leveren aan NRC. Wel zegt Dankers tegen NRC dat het “om de inhoud gaat” van de gewraakte antisemitische propaganda.

 


Screenshot Gefira.org.

 

Lees ook: NPO nóg groter – Ongehoord Nederland en Omroep Zwart toegelaten als aspirant-omroepen

Lees ook: Ybeltje Berckmoes en Joost Niemöller weg bij Ongehoord Nederland

Lees ook: Heel Holland Haat Ongehoord Nederland

 

Gebruikte bronnen:

NRC

Gefira.org