Constanteyn Roelofs – De overheid: over alles controle, nergens regie

04-11-2021 10:12

De uitkomst van het principeloze middenmanagement van Rutte en de consultants: een overheid die over alles controle heeft, maar nergens regie. Zorgmedewerkers zijn de helft van hun tijd bezig met het invullen van papieren. Agenten zitten meer achter het bureau dan op de nek van schobbejakken. Per gelijkgeschakelde journalist twee woordvoerders om de beeldvorming tot drie cijfers achter de komma dicht te timmeren.

‘We krijgen een paranoïde samenleving met poortjes en sluizen overal’

Het zijn allemaal symptomen van het feit dat we geleid worden door laffe, bange mensen die meer vertrouwen op systemen die gericht zijn op het afdekken en verspreiden van verantwoordelijkheid dan op het resultaat en het mandaat dat ze van de kiezer gekregen hebben. Zie ook: het toeslagenstelsel, of het gedoe bij de IND. Problemen worden niet opgelost, maar in digitale inkt en papier gezwachteld en zo voor de volgende generatie bewaard.

Doneer aan TPO!

Het is eigenlijk krankzinnig dat we deze mensen de leiding over een acute zorgcrisis toevertrouwen. Dat doen we natuurlijk ook niet: het kabinet is al maanden demissionair, maar van die (fatsoens)regeltjes trekken ze zich dan weer helemaal niets aan. Regels zijn immers voor gewone burgers, die jaren door deurwaarders achtervolgd worden omdat ze ooit een regeltje verkeerd hebben ingevuld op een onleesbaar formulier van zes kantjes uit de koker van PwC of Berenschot.

‘Papieren schijnwerkelijkheid op schijnwerkelijkheid’

Enfin! Toch is het maar weer gelukt en is die sukkelige bovenmeester met de rare schoenen weer aan het werk getogen met alle stakeholders en belangengroepen en is er weer een totaal onwerkbare draak van een pakket aan coronamaatregelen uitgekomen. Rode draad: heel veel controle, nul wetenschappelijke onderbouwing en een zeer onduidelijk resultaat. Nou moeten we godverredomme onze QR laten zien als we ons gaan bekwamen in de nobele kunst van het petanque!

Maandenlang heeft die loser van een bloemschoen ons verteld dat het in de buitenlucht veilig is en nou moeten we ineens daar voor de kat z’n kut ook gaan QR’en. We krijgen een paranoïde samenleving met poortjes en sluizen overal, zonder dat nou iemand kan uitleggen waar het nou allemaal goed voor is. Big Brother is Watching You, maar heeft vervolgens totaal geen idee wat er met al die data en controle gedaan moet worden. Maar er wordt gecontroleerd want zo lijkt het alsof de consultants en ambtenaren die de controle bedacht hebben wat gedaan hebben en dat is ook belangrijk.

Neem een TPO+-abonnement!

Inmiddels is het al lang duidelijk dat het Nederlandse politieke systeem en de mensen die het uitvoeren gewoon eenvoudigweg niet toeberekend zijn op de taken waar ze voor staan. De bestuurlijke betonrot is ook niet op te lossen met nieuwe poppetjes of nieuwe verkiezingen: de mentaliteit van controle boven regie zit ook in de ambtenarij, in het gigantische waterhoofd van consultancy dat wij rond onze overheid hebben opgebouwd en lijkt bijna gewoon onze nieuwe cultuur in brede zin geworden te zijn. Zeg je er wat van dan komt er weer een taskforce die nieuwe kwaliteitsnormen opstelt die dan weer door externe consultants worden gecontroleerd met surveys en vragenlijsten en….

Zo hobbbelt het allemaal maar door. Papieren schijnwerkelijkheid op schijnwerkelijkheid. Het is alleen zo jammer dat er ook nog burgers in de ambtelijke schijnwerkelijkheden moeten wonen.

 

Lees ook: Constanteyn Roelofs – Grove interne zuiveringen, een mooie gewoonte van linkse rakkers

Lees ook: Constanteyn Roelofs – Van elke scheet die je laat gaat meer dan helft naar de Staat

Lees ook: Constanteyn Roelofs – Nergens is verval van links zo goed zichtbaar als in vakbeweging

 

TPO.NL/OK