Reportage

Chris Aalberts – Bij1 is te incompetent om Quinsy Gario uit partij te gooien 

08-11-2021 13:00

Quinsy Gario. Screenshot Op1/NPO.

Als een partij niets te verbergen heeft, vergadert deze in het openbaar. De vreemde situatie doet zich voor dat Forum voor Democratie, BBB en Bij1 zich in dezelfde categorie bevinden: ze hebben liever geen pottenkijkers. Het lijkt er daarom aanvankelijk op dat u een verslag van de zondagse ledenvergadering van Bij1 moet missen, simpelweg omdat deze niet in het openbaar wordt gestreamd. Gelukkig zijn er vriendelijke Bij1-leden die de journalistiek graag een handje helpen. Een partijlid twittert de link en uw verslaggever kan direct meegenieten. Er zijn zo’n 250 mensen aanwezig.

Doneer aan TPO!

Een verslaggever wordt door Bij1 niet op prijs gesteld. Het betreffende partijlid wordt gebeld dat hij zijn stemrecht verliest. Het typeert het amateuristische karakter van de partij, waar men helemaal geen regels heeft die die straf kunnen onderbouwen. Het duurt even voordat Bij1 dat ook doorheeft en het lid toch weer stemrecht krijgt. Ondertussen lijkt het dat uw verslaggever uit de vergadering wordt gegooid, maar gelukkig is er een tweede Bij1-lid die hem via een Discord-stream mee laat kijken. Zo krijgen we alsnog een beeld van hoe Bij1 functioneert.

Neem een TPO+-abonnement!

Of beter: niet functioneert. De vergadering begint met de notulen. De leden moeten erover stemmen. Partijbestuurder Leonieke Schouwenburg legt uit hoe de stemming in zijn werk gaat. Er is al meteen een pauze, want er is iets misgegaan. Het is moeilijk te begrijpen wat het precieze probleem is en dit wordt ook maar langzaam duidelijk. Dit blijkt namelijk niet de enige pauze, maar eentje uit een reeks. Uw verslaggever kijkt twee uur lang naar de vergadering die niet veel meer is dan een aaneenschakeling van momenten waarop niets gebeurt.

Schouwenburg praat over een technisch probleem. We pauzeren. Schouwenburg komt in beeld om te zeggen dat het probleem nog niet is opgelost en dus pauzeren we nog eens. Niet alle leden blijken een ‘stemlink’ te hebben ontvangen. Schouwenburg meldt even later dat het is gelukt en dat de leden eindelijk kunnen gaan stemmen. Die stemming mislukt vervolgens ‘net zoals de eerste pannenkoek mislukt’, aldus Schouwenburg. Dan wachten we opnieuw op een stemming en het opnieuw versturen van stemlinks. Zo zijn we al snel een half uur verder.

Lees meer van Chris Aalberts!

Dan blijkt Bij1 niet te weten wie er al een stemlink heeft gehad. De techniek zal hiermee verder gaan, zo stelt Schouwenburg ons gerust. We parkeren de stemming over de notulen. Zo kunnen we door naar een partijlid die een voorstel wil doen over de belangrijkste kwestie van deze middag: het royement van Quinsy Gario. Er moet nu ingebeld worden, maar er is een technisch probleem. Het partijlid is slecht te verstaan en opeens horen we hem helemaal niet meer. Schouwenburg: ‘we horen u niet meer of bent u gestopt met praten?’ Er blijkt een vertraging van seconden op de lijn te zitten.

Het partijlid krijgt uiteindelijk drie minuten om zijn voorstel uit te leggen. Hij klaagt dat de procedure rond het royement van Gario niet zorgvuldig is verlopen, dat de ledenvergadering niet volledig is geïnformeerd en dat de advocaten die het onderzoek deden niet onafhankelijk zijn. Zij zouden optreden als belangenbehartigers van het bestuur. Of die laatste klacht terecht is, lijkt betwistbaar, maar die over de onvolledige informatievoorziening is zeker terecht: de leden krijgen het rapport over Gario niet te zien, terwijl ze er wel een oordeel over moeten vellen.

Schouwenburg praat door het lid heen, want er is geen tijd meer. Op de lijn zit nog steeds vertraging. Ze laat het voorstel in beeld komen. Het komt erop neer dat de leden eerst meer informatie moeten krijgen en pas daarna het royement moeten bespreken. Tot die tijd worden alle andere agendapunten uitgesteld. Schouwenburg herhaalt de bezwaren van het bestuur en zegt dat er niet meer informatie gedeeld kan worden. Zo verdedigt het bestuur nogmaals de onhoudbare stelling dat de leden over een royement moeten besluiten zonder de details te kennen.

Schouwenburg begint te ratelen dat de vergadering niet te lang mag duren, want dan is het voor sommige leden niet vol te houden. Er worden weer stemlinken rondgestuurd, meldt ze, waarna niet iedereen die ontvangen blijkt te hebben. Die mensen moeten een bericht naar de techniek sturen, zegt Schouwenburg. We wachten wederom en dan sluit de stemming. Het voortraject maakt het inmiddels erg ongeloofwaardig dat het nu wel gelukt is. Het voorstel blijkt weggestemd: de Bij1-leden willen zonder verdere informatie over het royement kunnen beslissen.

Er komt een nieuwe mevrouw in beeld. Zij is ingehuurd voor de onafhankelijkheid, zegt Schouwenburg. Gario heeft intussen al een tijd zitten wachten om in de vergadering te mogen. Ook hij komt in beeld. We kunnen hem niet of nauwelijks horen en er zit wederom vertraging op de lijn. Ook horen we een enorme echo. De ingehuurde mevrouw heeft het er zichtbaar moeilijk mee. Uw verslaggever is inmiddels twee uur bij deze vergadering en het is al drie hele minuten over de inhoud gegaan. Een half uur later is het technisch nog steeds niet gelukt Gario zijn standpunt te laten uitleggen. Hij taait af.

Wat de klachten over Gario waren komen we waarschijnlijk nooit te weten, laat staan of ze terecht waren. We weten wel dat Bij1 technisch niet in staat is over zijn royement te vergaderen. Als Gario wilde bewijzen dat het Bij1-partijbestuur uit een stelletje hopeloze onbenullen bestaat, is hij daar ruimschoots in geslaagd. Logisch dat hij nu maar zelf de benen neemt.

Lees ook: Chris Aalberts – Sylvana Simons dwingt BIJ1-leden om in te stemmen met een flutreden als royementsgrond

Lees ook: Chris Aalberts – Bij D66 heeft men liberalisme ingeruild voor arrogantie 

Lees ook: Chris Aalberts – Vanuit de luwte werkt JA21 aan een doorbraak en die lijkt niet onmogelijk