Richard de Mos – Een smeerpijp als bewijs van de macht van de elite

11-11-2021 14:01

De skyline van Den Haag (Pixabay)

Niemand zit er op te wachten en toch lijkt ie er te komen, een smeerpijp dwars door dichtbevolkte Haagse wijken. Oftewel de aanleg van een warmteleiding van de Rotterdamse haven naar Den Haag. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de Gasunie gaven maandag een definitieve klap op het plan om warmte uit de Rotterdamse Haven via gigantische pijpleidingen naar Den Haag te transporteren waarmee in Zuid-Holland 120.000 woningen moeten worden verwarmd. De restwarmte is afkomstig van bedrijven rond de Rotterdamse haven die vrijkomt bij (industriële) processen en anders ongebruikt wordt afgevoerd. Het project moet in 2025 zijn afgerond.

‘Restwarmte van fossiele brandstoffen en een ware bomenslacht klinkt als een plan dat niks met duurzaamheid te maken heeft’

Waarom zouden we warmte over dit soort afstanden vervoeren, terwijl er een gasgestookte centrale staat in Den Haag? Bovendien is gas een schone energiebron, waarvan de infrastructuur er al ligt. Maar onder aanvoering van GroenLinks dwingelandij moeten we van het gas af. Liever subsidiëren we met vuile warmte van de fossiele industrie een pijpleiding van Maas- naar Hofstad. Wat de burger daarvan vindt? Boeien!

Doneer aan TPO!

De 80 centimeter dikke buizen komen op verzoek van GroenLinks-wethouder Liesbeth van Tongeren dwars door dichtbevolkte en kwetsbare wijken te liggen. Zowel bewoners als ondernemers en politici zijn hier fel op tegen en vinden het besluit onbegrijpelijk en bovenal ondemocratisch. Door de aanleg van de warmteleiding worden de dichtbevolkte wijken niet alleen opgezadeld met vele wegopbrekingen, ook ondernemers vrezen voor hun omzet. Zeker omdat er nul komma nul is geregeld aan compensatie. En dan nog maar te zwijgen over de honderden bomen die gekapt moeten worden.

Restwarmte van fossiele brandstoffen en een ware bomenslacht klinkt als een plan dat niks met duurzaamheid te maken heeft. Je zou een alerte Liesbeth verwachten. Maar in plaats van badend in het zweet wakker te worden van deze smeerpijpnachtmerrie, is het dus GroenLinks-duurzaamheidswethouder Van Tongeren, die de veroorzakers van al dit leed geen strobreed in de weg legt. Het Rijk, de provincie en de Gasunie doen waar ze zin in hebben, bewoners staan buitenspel. Laat zulk beleid nou precies dé reden zijn dat mensen zich gefrustreerd afkeren van de politiek.

Woensdag was er een protestmars tegen de komst van de smeerpijp en werd er een brandbrief overhandigd aan commissaris van de koning Jaap Smit. Ook wordt er gekeken naar juridische stappen. Zolang er hoop is, is er immers leven.

 

Lees ook: Richard de Mos – We hebben geen coronacrisis maar een zorgcrisis

Lees ook: Richard de Mos – Dodelijk tramincident is triest dieptepunt stelselmatige overlast van jeugd in Haagse wijk Ypenburg

Lees ook: Richard de Mos – Put your money where your ‘duurzame’ mouth is en regel gratis openbaar vervoer