Reportage

Chris Aalberts – SP: ‘Verboden journalist mee te laten kijken naar vergadering’

13-11-2021 14:00

Het is crisis bij de SP en daar kan de partij geen pottenkijkers bij gebruiken. Vorige week vergaderde de afdeling Zeist al over de crisis. Hier is men kritisch over de royementen van – veelal jonge – leden met marxistische en communistische sympathieën. De afdeling was eerder medeorganisator van een bijeenkomst over deze royementen. De voorzitter van de SP in Zeist werd al geroyeerd en het partijbestuur heeft gedreigd dat de afdeling niet aan de gemeenteraadsverkiezingen mag meedoen. Veel reden voor uw verslaggever om langs te willen gaan bij de afdelingsvergadering van vorige week.

Doneer aan TPO!

Dat bleek geen optie. ‘Leden moeten vrij kunnen praten’, liet een afdelingsbestuurder weten. Deze vrijdag herhaalt dit tafereel zich. In Utrecht werden elf leden geroyeerd waaronder de lokale lijsttrekker. Het afdelingsbestuur trad af omdat men in een belangenconflict terechtkwam: men wilde de vanuit de landelijke SP opgelegde royementen niet uitvoeren. Toen zat de afdeling met een demissionair bestuur en zonder lijsttrekker. De landelijke SP organiseerde daarom vrijdagavond een ledenvergadering. Net als in Zeist niet openbaar, want ‘leden moeten vrij kunnen praten’.

Neem een TPO+-abonnement!

Dat er verzet is in Utrecht tegen de partijlijn is inmiddels wel duidelijk: landelijke SP’ers noemen de Utrechtse afdeling ‘overgenomen’ door de marxisten en communisten. Hier waren relatief veel royementen. Ook het voortraject van de vergadering suggereert enorme problemen. Eigenlijk was er een vergadering van de afdeling zelf, maar volgens de opstandige, deels geroyeerde leden werd die afgelast onder druk van de landelijke partij. Die organiseerde er vervolgens zelf eentje. De opstandelingen riepen op om naar deze ‘illegitieme vergadering’ te gaan en daar luid en duidelijk kritiek te laten horen.

Lees meer van Chris Aalberts

Enkele vriendelijke SP’ers verschaffen uw verslaggever toegang tot deze online vergadering. We zien oud-Europarlementariër Anne-Marie Mineur in beeld. Ze fungeert als technisch voorzitter en blijkt de regio-vertegenwoordiger in het partijbestuur. Ze komt meteen ter zake. Het idee is een commissie van vier mensen te benoemen die zich bezig gaat houden met de vorming van een nieuw afdelingsbestuur en gaat kijken of de SP in Utrecht nog deel kan nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. In de voorgestelde commissie zitten onder andere oud-Kamerleden Nine Kooiman en Paulus Jansen.

Dit klinkt op het eerste gezicht best redelijk, maar dan blijkt de keuze voor de commissie toch niet helemaal vrijblijvend. De Utrechtse leden kunnen instemmen met dit voorstel, of de afdeling zal worden geschorst, wat betekent dat deze sowieso niet meer deel zal nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Met andere woorden: de leden mogen deze landelijke interventie slikken of ze kunnen stikken. Wat een verrassing: ruim anderhalf uur later stemt een meerderheid in met het voorstel, al is onduidelijk of verkiezingsdeelname hiermee echt dichterbij komt. Deze is in ieder geval niet helemaal van de baan.

Ondertussen moet Mineur iets van het hart. Het is haar opgevallen dat uw verslaggever aan het twitteren is terwijl deze vergadering uitsluitend voor leden is. Anderen mogen dus niet meekijken, aldus Mineur, die waarschuwt dat als ze merkt dat iemand de pers een blik op de vergadering gunt, die persoon uit Zoom wordt gekieperd. Als uw verslaggever vervolgens nog een paar tweets verstuurt, komt Mineur erop terug. Ze wil niet dat er wordt getwitterd over deze vergadering want de leden moeten vrij kunnen spreken.

Mineur verordonneert dat alle camera’s aangaan, want dan kan ze zien met wie ze allemaal te maken heeft. De suggestie is dat dit zal laten zien in welke huiskamer uw verslaggever meekijkt, maar de actie van Mineur heeft geen succes. Er volgen een schorsing en een ordevoorstel. Kan dit geen openbare vergadering zijn, vragen sommige opstandige leden zich af. Voormalig Kamerlid Paulus Jansen vindt dat een ontzettend slecht idee. Het voorstel komt niet in stemming. Ondertussen zit Mineur nog steeds te kijken of uw verslaggever misschien ergens bij een van de leden in beeld verschijnt.

Uw verslaggever stopt met twitteren maar de rust keert niet terug. Mineur wil ook dat de chatfunctie in Zoom dicht gaat want daar komt kennelijk te veel negatieve feedback binnen. We horen ondertussen oud-Kamerlid Nine Kooiman vertellen waarom de landelijk opgelegde koers de juiste is, Kamerlid Jasper van Dijk vertelt iets soortgelijks en dan herhaalt Paulus Jansen dat allemaal nog eens. Vervolgens komen de leden aan het woord, waarvan een deel een andere mening blijkt te hebben. Een lid rept over een angstcultuur, het vooruitzicht van meer royementen en een gebrek aan interne democratie.

Een ander lid noemt het gebrek aan discussie ‘vrij beperkend’ en anderen willen het ordepunt alsnog in stemming brengen. Het gebeurt niet. Er wordt geklaagd dat de camera’s aan moeten staan en dat leden hier geen eigen voorstellen kunnen doen. Mineur hoort het aan en gaat stoïcijns verder. Een lid klaagt over een coup en weer een ander vraagt zich af of je een afdeling wilt met een ondemocratisch bestuur. Mineur: ‘je hebt je mening kunnen geven, dus het valt wel mee’. Maar dan had dit ook een openbare vergadering kunnen zijn. De SP begrijpt kennelijk heel goed dat de gekozen aanpak alles vooralsnog alleen maar verergert.

 

Lees ook: Chris Aalberts – Zelfs na tien jaar ruzie zijn 50PLUS-politici niet in staat tot zelfreflectie 

Lees ook: Chris Aalberts – Bij1 is te incompetent om Quinsy Gario uit partij te gooien 

Lees ook: Chris Aalberts – Sylvana Simons dwingt BIJ1-leden om in te stemmen met een flutreden als royementsgrond