Nieuws

Vaccinatieplicht voor zorgpersoneel in België, vanaf april 2022

16-11-2021 15:00

Zorpersoneel in België moet zich in 2022 verplicht laten vaccineren. Wie zich niet laat vaccineren kan worden ontslagen. Dit heeft het kernkabinet van de Belgische regering besloten na een wetsvoorstel van de Belgische minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). De volledige Belgische ministerraad moet nog wel akkoord gaan met het wetsvoorstel en ook de Raad van State moet goedkeuring geven.

De bedoeling is de wet uiterlijk op 1 april 2022 van kracht te laten gaan. Hiervoor moet de wet wel vóór 1 januari 2022 worden goedgekeurd.

Zorgpersoneel dat vanaf die datum niet is gevaccineerd zal het zogenaamde ‘visum’ kwijtraken. Dat ‘visum’ is in België noodzakelijk om medische beroepen te kunnen uitoefenen. Wie geen visum heeft zal dus moeten worden geschorst of ontslagen.

Ondersteunend en administratief personeel in de zorg hoeft zich niet aan de vaccinatieplicht te houden. Ongevaccineerden die hun ‘visum’ verliezen kunnen daardoor mogelijk worden overgeplaatst naar een ondersteunende functie.

Ongevaccineerd zorgpersoneel heeft vanaf 1 januari tot en met 1 april de tijd zich alsnog te laten vaccineren of te stoppen met werken en gebruik te maken van een tijdelijke werkloosheidsuitkering. Tot 1 april 2022 is werken in de zorg voor ongevaccineerden ook nog toegestaan met een geldige PCR-test. Wie na 1 april 2022 wordt ontslagen wegens vaccinatieweigeren houdt wel recht op de standaard werkloosheidsuitkering.

Ziekenhuizen en woonzorgorganisaties hebben de Belgische minister van volksgezondheid al langer geleden gevraagd een vaccinatieplicht voor zorgpersoneel in te voeren. De vakbonden zijn echter altijd tegen een vaccinatieplicht geweest.

Tegenover de VRT laten ongevaccineerde zorgmedewerksters weten verdrietig en geschokt te zijn over de aanstaande vaccinatieplicht:

 

“Ik heb al gehuild, ja. Ik word voor blok gezet en kan niet doen met mijn lichaam wat ik wil. Ik volg de redenering van vaccineren gedeeltelijk. Maar er zitten zoveel gaten in… Ik voel me er niet goed bij. Het is gewoon een gevoel.’ Iris zal zich uiteindelijk toch laten inenten om haar job te kunnen blijven doen.

“Sofie Poppe uit Duffel reageert emotioneel op het verplichte vaccin voor mensen die in de zorg werken, maar om andere redenen. Ze werkt in een revalidatieziekenhuis in Edegem en mag om medische redenen van haar oncoloog geen tweede prik krijgen. Ze wordt nu mogelijk ontslagen en dat raakt haar erg. ‘Ik hoop dat er tussenoplossingen zijn voor mensen zoals ik’.

“Marie is verpleegster in een ziekenhuis in Vilvoorde en vindt dat iedereen baas is over zijn lichaam. ‘Er is al zorgpersoneel te weinig. Als je die laat uitvallen door een verplichting dan verhoog je de werkdruk.’ Marie denkt wel dat de meerderheid zich zal laten vaccineren uit liefde voor de job, weliswaar ‘tegen hun wil’.”

 

John Staes, bestuurder van het VLOZO (Vlaams Onafhankelijk Zorgnetwerk), reageert op de website van VLOZO:

“Het ontslaan van personeelsleden omdat ze zich niet laten vaccineren hebben wij nooit als oplossing naar voren geschoven omdat er al een groot personeelstekort is in de zorgsector. Maar de geest van de wet zet de zorgprofessionals ook aan het denken. Kiezen voor een gezondheidsberoep is kiezen voor een job die komt met verplichtingen. Als u als gezondheidsprofessional niet met die verplichting kan leven, dan is de zorgsector misschien toch uw roeping niet.”

 

Lees ook: Harde lockdown in Oostenrijk voor alleen ongevaccineerden

Lees ook: Ongevaccineerden Singapore moeten IC-kosten zelf betalen

Lees ook: BRIEFJE VAN JAN – Aan de ongevaccineerden

 

Gebruikte bronnen:

De Standaard.

VRT.

Vlozo.