Entertainment

BRIEFJE VAN JAN – Aan Martien Meiland

17-11-2021 09:31

BoekenBoeken
 

Martien,

Eind 2019 ging ik op bezoek bij Marieke Derksen van uitgeverij Inside om te praten over het uitgeven van jouw biografie.

Ik legde haar uit dat achter dat kijkcijferkanon van SBS6 een man schuil ging die niet alleen ‘echt zo was’ als op tv, maar ook een man met een meer dan intrigerend levensverhaal en een hart van goud.

Marieke wilde jouw biografie dolgraag uitgeven, want als uitgever van boeken als ‘Gijp’ en ‘Kieft’ snapte zij heel goed waarom jouw boek een breed publiek zou kunnen aanspreken. Bovendien was ze van mij als schrijver ook gecharmeerd, mede omdat ze eerder al een biografie van me had uitgegeven.

Marieke en ik spraken af dat zij een voorstel voor samenwerking zou uitwerken.

En toen werd het stil.

Wat bleek?

 

Mariekes uitgeverij Inside is een dochter van uitgeverij Overamstel en de hoogste baas van de daar dankzij bestsellerauteurs als Saskia Noort en Kluun iets belangrijker dochter Lebowski  (de later ‘in goed onderling overleg per direct vertrokken’ Oscar van Gelderen) zorgde dat zij een verbod kreeg om een boek uit te geven waarvan ik de schrijver was.

De rest is geschiedenis.

Erica en jij en Thea en ik hadden een unieke klik en besloten begin vorig jaar na nog wat losse contacten met andere uitgevers ‘Martien’ in eigen beheer uit te geven.

Erica en ik richtten een eigen uitgeverijtje op met de door haar bedachte naam Osjato (“Nee Jan, geen osjáto, au chateau!”) en mede dankzij Wedding Nederland, drukkerij Wilco, de inkopers van de boekhandel, het Centraal Boekhuis én vooral meer dan 150.000 lezers (v/m) bereikten we ondanks dat het boek compleet genegeerd werd door de mainstream media een nominatie voor de NS Publieksprijs.

Vanavond is in het programma M bij Margriet van der Linden de bekendmaking van de winnaar.

We zitten daar aan tafel tegenover Marieke Derksens vader Johan, wiens biografie ook genomineerd is.

Ik geloof dat Johan geen fan van je is.

 

In zijn show Voetbal Inside liet hij immers vanachter een stapel van zijn eigen boeken weten dat hij totaal geen zin had om “met dat speenvarken aan tafel te zitten”, maar dat hij wel moest “omdat mijn dochter de uitgever is”.

Het zou toch wel de kers op onze taart zijn als wij die NS Publieksprijs nog winnen ook, hè?

Daarom hoop ik dat vandaag nog veel mensen op jouw boek stemmen.

Ik heb namelijk zó’n zin in al die welgemeende felicitaties ;-)

En anders volgend jaar maar…

Groet,

JanD

PS. Cadeautje. Je zult het kunnen gebruiken daar!