Nieuws

Ziekenhuizen Oostenrijk code zwart: ‘We moesten lijken op de gang leggen’

17-11-2021 18:39

Ondanks de stijgende vaccinatiegraad en de recent ingevoerde 2G-regel blijft het aantal ernstig zieke Covid-19-patiënten in Oostenrijk stijgen. Hierdoor zijn in sommige deelstaten de ziekenhuizen zo vol dat er sprake is van triage om te bepalen wie wel en wie geen plek op de IC krijgt. In Oostenrijkse media doen verpleegkundigen en artsen hun hartverscheurende verhaal.

Een verpleegster van een onbekend ziekenhuis in Linz:

“Er waren in het weekend zoveel doden dat het openbaar ministerie overbelast was, we moesten de lijken in het gangpad leggen.”

 

Een ongevaccineerde covid-patiënt (62) in het Elisabethinen ziekenhuis te Linz:

“Deze ziekte is echt moeilijk te beschrijven. Het voelt niet goed. Ik kreeg een lichte longontsteking en had zuurstofhulp nodig. Ik ben blij dat er hier mensen zijn die me helpen en naar me kijken.

Nee, ik wilde afwachten met vaccineren vanwege mijn ziekte. Maar na wat ik nu heb meegemaakt, zal ik me zeker laten vaccineren.”

 

Nog een verpleegster van een onbekend ziekenhuis, over de triages:

“Een oudere vrouw werd pas onlangs opgenomen met slechts 50 procent zuurstofverzadiging. Normaal gesproken zou dit een intensief geval zijn maar vrije ruimte was er niet. De dame was taai en overleefde. Ik heb zelf ook geluk gehad.”

 

Lees ook: Bondskanselier Oostenrijk: ‘Lockdown voor ongevaccineerden onvermijdelijk’

Lees ook: Harde lockdown in Oostenrijk voor alleen ongevaccineerden

Lees ook: 63% gevaccineerden voorstander 2G-maatregelen, vooral VVD’ers en D66’ers

 

Gebruikte bronnen:

Krone.

ORF OÖ.

AD.