Nieuws

NRC: hoe Portugal een vaccinatiegraad van 98% kreeg

18-11-2021 19:00

Vice-admiaal Henrique Gouveia e Melo, Portugese marine. Screenshot CBS News.

“Het vaccinatieprogramma werd geleid door topmilitair Henrique Gouveia e Melo. In een rap tempo werden vaccinatielocaties opgetuigd door de man die altijd in het openbaar verscheen in een militair uniform. Op de vraag waarom hij er tijdens de coronacrisis altijd zo bij liep, antwoordde hij tijdens een interview met de Amerikaanse televisiezender CBS: ‘We waren in oorlog.’ En voor de oud-militair kende deze oorlog maar twee partijen. ‘Sta je aan de kant van het virus en help je het virus omdat je niet gevaccineerd wilt worden? Of sta je aan de kant van de gemeenschap en laat je je vaccineren?’

De Portugese viroloog Pedro Simas is van mening dat de hoge vaccinatiegraad ook te danken is aan de vrijheid die de Portugezen kregen. ‘Door een vaccin niet op te dringen, creëer je een gevoel van vertrouwen en verantwoordelijkheid bij de mensen’. Volgens hem kan een indirecte vaccinatieplicht averechts werken.”

 

Twee vragen naar aanleiding van dit NRC-artikel:

1) Waarom beschikt Nederland niet over een geuniformeerde hoge militair met dito leiderschapskwaliteiten die de touwtjes van de vaccinatiecampagne stevig in handen neemt?

2) Zou je met Hugo de Jonge ook een dictator kunnen afzetten of een oorlog kunnen winnen?

En gaat over tot de orde van de dag.

 

Lees ook: 63% gevaccineerden voorstander 2G-maatregelen, vooral VVD’ers en D66’ers

Lees ook: Harde lockdown in Oostenrijk voor alleen ongevaccineerden

Lees ook: BRIEFJE VAN JAN – Aan de ongevaccineerden

 

Gebruikte bronnen:

NRC.

CBSNews.