Nieuws

BMJ: mondkapjes zorgen voor 53% minder covid-19-besmettingen

19-11-2021 14:00

Van alle niet-farmaceutische maatregelen is het dragen van mondkapjes de effectiefste manier om covid-19-besmettingen te voorkomen. Dit blijkt uit een onderzoek dat is gepubliceerd in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift The British Medical Journal. Aan het onderzoek, een meta-analyse van eerdere studies over dit onderwerp, werd gewerkt door een groep van internationale onderzoekers uit onder andere Australiƫ, China en Groot-Britanniƫ.

Volgens het onderzoek blijkt uit de meta-analyse dat door het dragen van mondkapjes het aantal covid-19-besmettingen met 53% kan afnemen.

Los van de meta-analyse wordt melding gemaakt van onderzoeken waaruit blijkt dat in landen waar het dragen van mondkapjes verplicht is het aantal covid-19-overlijdens gemiddeld 45,7% lager ligt dan in landen waar mondkapjes niet verplicht zijn:

“A natural experiment across 200 countries showed 45.7% fewer covid-19 related mortality in countries where mask wearing was mandatory.”

 

Een experimentele studie in de Verenigde Staten liet eerder al zien dat in staten waar mondkapjes verplicht zijn tot 29% minder covidbesmettingen voorkomen:

“Another natural experiment study in the US reported a 29% reduction in SARS-CoV-2 transmission states where mask wearing was mandatory.”

 

Naast het dragen van mondkapjes werken ook thuisblijven, thuiswerken en afstand houden aantoonbaar goed tegen covid-19-besmettingen.

Peer reviewers van dit onderzoek merken op dat de meta-analyse gebruik maakt van veel onderzoeken waarvan het twijfelachtig is of ze goed zijn uitgevoerd. Bovendien zijn van bijvoorbeeld het effect van handenwassen tegen covid-19 te weinig gegevens beschikbaar om conclusies uit te kunnen trekken.

 

Lees ook: Sywert van Lienden hield negen miljoen euro over aan mondkapjesdeal met overheid

Lees ook: Ferd Grapperhaus en het mysterieuze mondkapjesgebruik

Lees ook: Sywert van Lienden hield negen miljoen euro over aan mondkapjesdeal met overheid

 

Gebruikte bronnen:

BMJ

WebMD

The Guardian