Nieuws

Ongevaccineerden steeds eenzamer, raken meer geïsoleerd

19-11-2021 11:51

Nu corona weer piekt, zeggen ongevaccineerden twee keer zo vaak (40 procent) dat het slechter met ze gaat dan gevaccineerden (24 procent). Ook, zo blijkt uit onderzoek van EenVandaag, raken zij door maatregelen en discussies over vaccinatie eenzamer en meer geïsoleerd.

Drie op de tien ongevaccineerden (29 procent) zegt in het onderzoek minder mensen te ontmoeten sinds de invoering van de coronapas. Eenderde (32 procent) mijdt, of wordt gemeden door, bekenden als gevolg van meningsverschillen over vaccinatie.

EenVandaag vond op basis van data uit het Opiniepanel dat er drie groepen ongevaccineerden zijn. Zij verschillen sterk van elkaar verschillen op persoonlijke kenmerken, hoe ze in het leven staan maar vooral in de mate waarin er nog een kans bestaat dat zij zich toch laten inenten.

De meeste mensen die geen prik willen, behoren tot de groep principiële antivaxers. Zij hebben een sterk gevoel van wantrouwen naar de overheid en farmaceutische bedrijven. Deze groep lijkt onverzettelijk: al het hele jaar is deze groep onveranderd van plan het vaccin niet te nemen. Ze zijn ook tegen elke vorm van coronamaatregelen en stemden in maart niet of op een partij die dat ook vindt: FVD.

Naast de principiële antivaxer zijn er nog twee groepen die niet volledig uitsluiten alsnog een vaccin te zullen nemen.

Op onze site lees je wie het zijn en waarom zij dat nog niet hebben gedaan.

 

Lees ook: 63% Nederlanders ontevreden met demissionair kabinet

Lees ook: Code Zwart in Nederlandse ziekenhuizen vrijwel onvermijdelijk

Lees ook: Ziekenhuizen Oostenrijk code zwart: ‘We moesten lijken op de gang leggen’