Reportage

Chris Aalberts – In Dijk en Waard kan het met FvD nog alle kanten op 

22-11-2021 12:56

dijk en waard fvd gemeenteraadsverkiezingen
Foto: Chris Aalberts.

Deze week zijn er herindelingsverkiezingen in vier nieuwe gemeenten. Voor het eerst doet Forum voor Democratie serieus mee aan de verkiezingen voor de gemeenteraden. In 2018 beperkte Forum zich nog tot die van Amsterdam. Inmiddels wil FvD juist in zoveel mogelijk gemeenten meedoen. Het leidt her en der in het land al tot wilde speculaties over een mogelijke deelname in maart en de consequenties hiervan voor het lokale politieke landschap. Maar helaas: FvD is een gesloten bolwerk en dus weet niemand wat er van alle plannen terechtkomt. Of wat de plannen überhaupt zijn.

Doneer aan TPO!

We weten wel dat de herindelingsverkiezingen van deze week een soort generale repetitie zijn. FvD doet in alle nieuwe gemeenten mee. Een ervan is Dijk en Waard, de aanstaande fusie van Langedijk en Heerhugowaard, net boven Alkmaar. Deze zaterdag steekt uw verslaggever in Langedijk zijn licht op wat er van de komst van FvD te merken is. Zo staat hij bij winkelcentrum Broekerveiling, direct naast het museum met dezelfde naam. Het antwoord op zijn vraag blijkt betrekkelijk simpel: de herindelingsverkiezingen leven niet, en de komst van Forum dus ook niet.

Lees ook: Chris Aalberts & Zihni Özdil over de geweldsfantasieën van JFvD

In dit troosteloze winkelcentrum – waar men zich opvallend goed aan de mondkapjesplicht houdt – staan overal foto’s van bewoners. Gemeentefusies zijn impopulair en vergroten in de regel de afstand tussen burgers en bestuur. De bestuurlijke oplossing is er heel veel PR tegenaan te gooien. In Dijk en Waard zijn twee fotografen ingehuurd om 33 bewoners op de foto te zetten. Het is een reizende expositie die nu in dit winkelcentrum is neergestreken. Volgens de uitleg hebben de bewoners allemaal ‘een eigen verhaal’, maar ‘met een gedeelde liefde voor de plaats waar ze wonen’.

Neem een TPO+-abonnement!

Rare campagne. Zo zegt inwoner Margaret Klous: “Ons kent ons, het is gezellig en alles is dichtbij en centraal. Ik voel me hier veilig. Wat is ons dorp prachtig.”
Jan Dekker zegt: “Het is hier goed wonen en alles is aanwezig, van middenstand tot theater.”
De portretten geven een positief beeld van de leefomgeving, maar dat zijn eigenlijk de bestaande dorpen zoals Sint Pancras, Oudkarspel en Zuid-Scharwoude, niet de nieuwe gemeente. Bij nadere beschouwing zegt eigenlijk geen van de geportretteerden iets over Dijk en Waard. Niet vreemd, want de nieuwe gemeente roept voorlopig geen enkele associatie op.

Lees ook: Chris Aalberts – Pas na de gemeenteraadsverkiezingen breekt bij het CDA de pleuris uit

De foto-expositie is in zoverre een goed plan, dat deze de passanten er in ieder geval op kan wijzen dat Dijk en Waard binnenkort bestaat. De politieke partijen zijn deze laatste zaterdag voor de verkiezingen vooral afwezig. Bij de ingang staat één meneer te flyeren voor de lokale partij DOP. Zeker de helft van de passanten loopt hem straal voorbij, roept nee of zegt sowieso niet te gaan stemmen. Een enkeling neemt zijn flyer aan. Hij vertelt uw verslaggever dat hij weinig heeft meegekregen van de komst van Forum. Hij staat hier alleen omdat hij de lijsttrekker van DOP persoonlijk kent.

Lees meer van Chris Aalberts!

Een verkiezingsbord aan de andere kant van het winkelcentrum laat zien dat er twaalf partijen meedoen. Naast Forum zijn er nog zes landelijke: CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, PvdA en VVD. Ook doen er vijf lokale clubs mee. De posters geven geen duidelijkheid over standpunten en zijn soms verwarrend. Zo blijkt DOP voor ‘Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij’ te staan. Deze partij bestaat al sinds 1978, lezen we, al gaat de gelijknamige gemeente pas op 1 januari van start. De partij Authentiek Dijk en Waard wordt gesponsord door de Onafhankelijke Senaatsfractie. Wat dat inhoudt, is onbekend.

Lees ook: Chris Aalberts – BBB imiteert mislukte lokale uitbouw van FvD

Langs de weg staan posters van de deelnemende partijen. Elke lantaarnpaal eentje. Even lijkt dit geregeld door de gemeente, maar dit is niet het geval: ChristenUnie en CDA hebben er geen. De concurrenten hebben er ook niet veel energie ingestoken: de VVD adverteert met ‘Samen Dijk en Waard’, alsof er nog voor of tegen fusie gekozen kan worden. De PvdA heeft een variatie op een oude landelijke leus bedacht: ‘Eerlijker en socialer’. Nogal dubbelop. De posters van FvD vermelden het woord ‘Vrijheid’. In Dijk en Waard heeft men kennelijk genoeg aan de beeltenis van Baudet.

Lees ook: Thierry Baudet (Fvd), schreeuwend: ‘Ik heb gelijk!’

Een voorbijganger zegt dat mensen die ontevreden zijn vast op Forum gaan stemmen. Dit lijkt ook de FvD-strategie. Niemand weet precies wat de partij hier wil, want het programma wordt waarschijnlijk door niemand gelezen. Als men dat wel doet, blijkt het vol zaken te staan waar de gemeente niet over gaat zoals bindende referenda, afschaffing van de corona-maatregelen en het terugdraaien van de gemeentelijke fusie. Ook wie er voor Forum in de politieke arena aantreden is vaag. Op de posters zien we de vrouwelijke lijsttrekker achter Baudet, zodat duidelijk is wie er de baas is. Haar naam ontbreekt.

Lees ook: Chris Aalberts – De boreale coup bij Forum voor Democratie is voltooid 

Ontevreden kiezers kunnen in Dijk en Waard bij Forum terecht en het heeft er alle schijn van dat vooral lokale partijen daar last van hebben. Daarbij is het vooral belangrijk dat FvD veel meer budget heeft dan partijtjes die uit een halve man en een paardenkop bestaan. Dan moet Forum dat geld alleen nog wel even slim inzetten: de partij komt een dag later – zondag – naar dit Marktplein voor een eigen manifestatie. Dit plein is op zaterdag al uitgestorven want de parkeergarage ligt aan de andere kant van het winkelcentrum. Op zondag is het winkelcentrum dicht.

 

Lees ook: Chris Aalberts – Tegenwoordig moet Thierry Baudet het doen met de afdankertjes van Henk Otten