Hans van Willigenburg – Buitenhof opnieuw advertentieruimte voor inner circle Twan Huys  

22-11-2021 08:30

Twan Huys, Buitenhof. Screenshot NPO.

De line-up van Buitenhof oogde zondag meer als de risicoloos samengestelde megafoon van het wereldbeeld van presentator Twan Huys dan als een interessant gezelschap waar we verschillende geluiden in tegemoet konden zien. Wegens verregaande coronamoeheid beperk ik me in deze bespreking even tot de twee ingevlogen buitenlandse sprekers aan het slot van de uitzending: te weten Lionel Barber, voormalig hoofdredacteur van de Financial Times, en Mary J. Trump, volbloed nicht van ‘the Donald’.

Doneer aan TPO!

Het is nog tot daar aan toe om deze sprekers uit te nodigen. Maar wat het al een stuk onverkwikkelijker maakt is dat niets deze sprekers in de weg werd gelegd, noch door gasten met een andere mening, noch door Twan zelf. Huys deed niets meer dan de rode loper voor Barber en Trump uit rollen en wat daarop volgde was de naam ‘interview’ niet waardig. Logisch. Twan wilde zijn eigen megafoon op geen enkele manier dempen of enigerlei schade toebrengen.

Lees meer van Hans van Willigenburg

Zowel Barber als Trump bleken uiterst magere sprekers. Huys had af en toe de zichtbare neiging het stokje van hen over te nemen en zelf aan de kijkers uit te leggen welke gevaren de liberale democratie bedreigde en hoe we daarop moesten reageren. Helaas voor Twan was niet hij maar Barber ingehuurd om dat te doen en die struikelde al vrijwel onmiddellijk over een grove inconsequentie. Op hoge toon eiste deze Barber namelijk respect voor wat hij noemde ‘de vertegenwoordigende democratie’. Maar vervolgens sprak hij in een adem over Donald Trump en Boris Johnson – democratisch gekozen staatsmannen – alsof ze via een merkwaardige speling van het lot door verkiezingen heen waren geglipt en wij, de kijkers, er alles aan moesten doen om deze gekozenen (heel vertegenwoordigend, heel democratisch van Barber!) zo snel mogelijk naar de vuilnisbak van de geschiedenis te dirigeren.

Lees ook:  Hans van Willigenburg – Gerdi Verbeet, de zaaddoder van elke talkshow

Als klap op de vuurpijl bleek Lionel een goede vriend van Mario Draghi te zijn, u weet wel, de man die, geparachuteerd door de EU en zonder enig mandaat van de kiezer, de lidstaat Italië klaarstoomt om eindelijk weer een brave vazal van Brussel te worden. Een beetje wakkere interviewer had Barber natuurlijk op diens dubbele standaard gewezen, echter zo niet Twan Huys die een anti-Trump passage uit het nieuwe boek van Barber in zijn script had staan in plaats van lastige vragen en de betreffende schrijver maar wat graag de gelegenheid gaf deze passage aan de Buitenhof-tafel voor te lezen.

Neem een TPO+-abonnement!

Zo mogelijk nog fletser en teleurstellender was het optreden van Mary J. Trump, die nadrukkelijk werd gepresenteerd als ‘psycholoog’. Me dunkt dat zij met haar voorkomen en traagheid van reageren tijdens de familiediners weinig aan de bak is gekomen en besloot, als revanche, enkele boeken over haar oom te schrijven. Met enkele dunne verhaaltjes over de pathologische prestatiecultuur in de familie Trump en het schetsen van het door Donald onvermijdelijk te volgen pad naar de status van ‘narcist’ mocht ze de knikkende Huys dan ogenschijnlijk tevreden stellen: elke neutrale toeschouwer zag dat Mary’s oordeel over haar oom geworteld was in haar familiediner na familiediner gegroeide frustratie over haar eigen rol als muurbloem en de daaruit voortvloeiende walging jegens ‘the Don’. Dat ze de slechte behandeling van de indianen en het niet te boven komen van ‘witte suprematie’ in de VS opvoerde als een van de hoofdredenen waarom de in haar ogen geschifte ‘Don’ aan de macht was gekomen, tekent haar hang naar progressieve sentimentaliteit.

Lees ook: Hans van Willigenburg – Buitenhof laat klimaatscenario’s op elkaar botsen

Wat écht alarmerend is voor de liberale democratie, beste Twan Huys, is niet het rechts-populisme dat in jouw programma’s constant en uiterst voorspelbaar in de beklaagdenbank wordt gemanoeuvreerd, maar jouw eigen liberaal-democratische elite die zich, met Buitenhof als angstwekkend bewijs, kennelijk niet sterk genoeg meer voelt om intelligente tegenstemmen aan tafel uit te nodigen.

Buitenhof slaagt er elke week weer in de spiegel stuk te slaan waar het programma en in haar kielzog de bestuurlijke elite hoognodig in zou moeten kijken.

 

Lees ook: Hans van Willigenburg – Angstwekkende showcase van Ruttiaans efficiencydenken

Lees ook: Terugkijken: Twan Huys (NPO) stelt vragen, Thierry Baudet (FvD) geeft antwoorden

Lees ook: Willem Treur presenteert: De Thierry Baudet (FvD) sloopt Twan Huys met feiten en logica Show