Politiek

Eerste vrouwelijke premier van Zweden nu alweer afgetreden

24-11-2021 18:25

Magdalena Andersson. Alexandros Michailidis/Shutterstock.

Magdalena Andersson (sociaaldemocraten), die woensdag officieel de eerste vrouwelijke premier van Zweden werd, is op dezelfde dag dat ze premier werd alweer afgetreden. Reden voor haar aftreden is het terugtrekken van coalitiepartner de Groenen uit onvrede met een te rechtse regeringsbegroting die mede is opgesteld door de Zweedse Democraten (de Zweedse PVV).

Hierdoor kwam de legitimiteit van de kersverse minderheidsregering van soiaaldemocraten en Groenen, die werd gesteund door de Zweedse socialisten en de liberale centrumpartij, feitelijk ten einde. Wat ook het einde van het premierschap van Andersson betekende.

De 54-jarige Andersson was eerder al minister van Financiƫn. Onlangs werd ze verkozen tot partijleider van de Zweedse sociaaldemocraten. Ze is effectief iets meer dan zeven uur premier van Zweden geweest.

Oveiogens wil ze nog steeds premier worden, desnoods van een minderheidsregering met alleen de sociaaldemocraten. Maar het formeren van een nieuwe regering is nu in handen van de voorzitter van het Zweedse parlement.

Gebruikte bronnen:

BBC.

Aftonbladet.