Nieuws

Vrijwel alle gevaccineerden in ziekenhuis zijn oud of hebben aandoening

25-11-2021 12:54

Vrijwel alle gevaccineerden die met Covid-19 worden opgenomen in het ziekenhuis hebben ook al andere medische problemen, zijn oud of hebben ernstig overgewicht. De kans dat een jonge, gezonde gevaccineerde ernstig ziek wordt door een Covid-19-besmetting is zeer klein. Dit zegt Leon van der Toorn de voorzitter van Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose in het AD.

Van der Toorn wil hiermee het ‘het wijdverspreide misverstand’ ontkrachten dat ook gevaccineerden een groot risico zouden lopen om na een Covid-19-besmetting in het ziekenhuis te belanden.

De gevaccineerden die wel in het ziekenhuis belanden zijn, volgens cijfers van het RIVM, gemiddeld 77 jaar oud. Volgens Van der Toorn hebben deze ouderen vaak last van hart- of longaandoeningen. De overige gevacineerden die moeten worden opgenomen lijden aan een afweerstoornis of aan morbide obesitas.

Volgens het RIVM is de kans dat een ongevacineerde moet worden opgenomen met Covid-19 zeventien keer groter dan de kans dat een gevacineerde moet worden opgenomen. Bij IC-opnames is die kans voor ongevaccineerden bijna 34 keer groter dan voor gevaccineerden.

Terwijl de gemiddelde leeftijd van in het ziekenhuis opgenomen gevaccineerden 77 jaar is, is de gemiddelde leeftijd voor opgenomen ongevaccineerden slechts 59 jaar.

Van der Toorn benadrukt hoe belangrijk vaccineren is:

“Als er niet gevaccineerd zou zijn, zou het volkomen uit de hand lopen.”

 

RIVM-cijfers bevestigen dit: vaccinaties hebben de afgelopen vier maanden 94 procent van alle mogelijke ziekenhuisopnames voorkomen en maarliefst 96 procent van alle mogelijke IC-opnames.

 

Lees ook: ‘Kind, laat je vaccineren’

Lees ook: Ongevaccineerden Singapore moeten IC-kosten zelf betalen

Lees ook: BRIEFJE VAN JAN – Aan de ongevaccineerden

 

Gebruikte bronnen:

RIVM.

AD.