Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Nilüfer Gündogan

28-11-2021 09:31

Cyber weekendCyber weekend
 

Mevrouw Gündogan,

Als Tweede Kamerleden van Forum voor Democratie in de Nationale Vergaderzaal woorden als ‘tribunaal’ gebruiken of ze zeggen blij te zijn met de inzet van hun achterban om u van hún gelijk te overtuigen, rent u jankend met Sjoerd W. Sjoerdsma (die Remkes-besmeurder van het echte D66) naar Kamervoorzitter Vera Bergkamp om maatregelen te eisen.

Jullie schreven aan Bergkamp: “Onze partijen koesteren het vrije woord. Wij vinden dat vrijwel alles gezegd kan worden. Vrijwel alles, maar niet alles. Bedreigingen van Kamerleden, direct of indirect, vormen voor ons een harde grens.”

Nou lijkt het mij geen ‘bedreiging’ als zo’n pipo van Forum voor Democratie Sjoerd W. Sjoerdsma belooft dat hij ooit voor een ‘tribunaal’ zal moeten verschijnen. Mij wordt ook zo vaak door een treurige huilebalk een rechtszaak beloofd. En die zie ik dan ook altijd vol vertrouwen tegemoet, omdat ik weet dat ik niks verkeerd heb gedaan.

 

En als u mailtjes van de achterban van Forum voor Democratie zóu krijgen, kunt u gewoon aangifte doen als die bedreigingen bevatten. Niet tegen Kamerleden die de ‘inzet’ van hun achterban prijzen, maar tegen de afzender. Of uw aangifte vervolgens kansrijk is, ligt aan de inhoud en hoe het Openbaar Ministerie de reactie van de media en politiek inschat. Laten we zeggen: Geert Wilders kun je rustig de meest gruwelijke dood beloven en Mark Rutte en Hugo de Jonge kun je nog geen foto met een lijkzak zonder bedreigende tekst sturen – en de media en politiek doen alsof het volkomen normaal is.

Kortom: Sjoerd W. Sjoerdsma (van 2009 tot 2019 uw partijgenoot) en u voerden een act op.

En dat het niet meer dan dat was, bewees u dit weekend.

Want nu ging ú over een ‘harde grens’.

Ten eerste: u noemde FvD-voorman Thierry Baudet een fascist.

De vorige politicus die door D66’ers zo genoemd werd, ligt sinds 20 juli 2002 in het Italiaanse dorpje Provesano di San Giorgio della Richinvelda begraven.

Ten tweede: u beet Baudet toe dat u hem “dagelijks een spuitje tegen fascisme zou komen geven als het bestond”.

Politici die spuitjes willen geven tegen meningen…

Als ik zoiets lees, kost het me geen enkele moeite om weg te blijven bij vergelijkingen met de Tweede Wereldoorlog. Joden, zigeuners en homo’s werden immers niet om hun mening afgeslacht.

Maar ik vind er wel iets van.

 

Ik vind het meer dan walgelijk.

Sterker: ik vind dat een Tweede Kamerlid dat collega-Kamerleden ‘spuitjes wil geven’ onmiddellijk een brief aan Kamervoorzitter Vera Bergkamp moet sturen om zijn of haar ontslag aan te bieden.

Dat deed u niet.

U twitterde: “Door persoonlijke ervaringen komt de coronacrisis bij mij soms erg hard binnen. Gister was zo’n dag en ben ik te ver gegaan in een tweet. (…) Ik neem mijn woorden terug en bied mijn excuses aan.”

Wat we hierover bij de mainstream media lezen?

Niets.

Wat trouwens wel grappig is: als veel te gemakkelijk woorden als ‘fascisme’ vallen en ik wil er iets over schrijven, dan check ik altijd even de exacte betekenis van dat woord.

Zodat ik het eventueel kan uitleggen.

Omdat veel Nederlanders dom zijn (de partijen van Rutte 3 haalden niet voor niets op 17 maart een meerderheid ;-)), kijk ik dan ook altijd even op Wikikids.

Zodat ik het eventueel in kíndertaal kan uitleggen.

Op Wikikids staat over ‘fascisme’: “Fascisten vinden de democratie slecht. Voor fascisten weegt het belang van het land als geheel zwaarder dan dat van de mensen en moet daarom iedereen meewerken aan het belang van de staat.”

Krijgt u daar nou ook associaties bij van de superstaat die in Brussel wordt opgetuigd?

Groet,

JanD

PS. Cadeautje. Dan kunt u thuis vast een beetje oefenen.