Vinylworld blijft steken op niveau koffietafelboek

29-11-2021 14:23

Vinylworld You Spin Me Right Round – Markus Caspers (uitgeverij teNeues 2021)

Vinylworld beschrijft uitgebreid ontstaan en geschiedenis van het zwarte goud. Zoals dat eigenlijk al vaker in andere gelijksoortige boeken is verteld. Voor de beginnende liefhebber natuurlijk om te smullen maar echt veel nieuwe invalshoeken kom je niet tegen bij de schrijver van Vinylworld Markus Caspers. De Duitser verdient dagelijks de kost als professor; hij heeft een achtergrond als grafisch vormgever en dj.

Het gaat bij Caspers niet zozeer om de muziek maar om de vinylbeleving in volgens hem alle denkbare facetten. Van vinyl als informatieoverdracht, als drager van hoesontwerpen, van verzamelobject tot cultureel erfgoed. Dus krijgen we heel veel foto’s te zien, o.a. van trendy loungecafés en designbarretjes. Het is net of met name dj’s nogal eens de neiging hebben om van vinyl een niche te maken en koffieboetiekjes op gelijke hoogte te stellen met heuse platenzaken. En de keuze van de beelden is toch al niet erg sterk. Illustraties bij de uitleg over oude 78-toeren grammofoonplaten waren best aardig geweest, maar in plaats daarvan zien we net iets te vaak kleurrijke en eigentijdse foto’s geplaatst bij een historisch verhaal. Caspers gaat er telkens met een sneltreinvaart doorheen, benoemt de usual suspects (o.a. The Beatles en Jack White’s Third Man Records), maar gaat nergens echt de diepte in. Dat hij de opkomst van de rock ‘n’ roll in de jaren vijftig een “youth revolt” tegen het establishment noemt, is natuurlijk een inkoppertje, maar Caspers maakt er zomaar de actuele draai “white establishment” van.

Verder voelt hij zich als ontwerper blijkbaar miskend. Hij vindt het maar niks dat kunstenaars zo vaak gevraagd worden voor het ontwerpen van albumhoezen. Het zou toch verschrikkelijk zijn wanneer alleen uitsluitend zij hoezen mogen bedenken, en waarom zouden deze beter zijn dan die van designers vraagt hij zich hardop af (blz. 110 en 111). Tussen alle geschiedschrijvingen door komen dergelijke persoonlijke opmerkingen wat vreemd uit de lucht vallen. Vinylworld somt nogal wat feiten en jaartallen op, heel mooi, maar oogt als een vlot inelkaar gezet ‘vinyl for dummies’.

Vinylworld You Spin Me Right Round – Markus Caspers (uitgeverij teNeues 2021)