Herman Brusselmans – ‘Zo leerden wij, de Brusselmansen, dat er echte negertjes bestonden’

01-12-2021 11:10

Herman Brusselmans
Herman Brusselmans. Foto: Michiel Hendryckx/wikimedia. Bewerkt door TPO.

Een van de mooiste feesten is het Sinterklaasfeest. In m’n jeugd was ik er gek op. Sinterklaas kwam bij ons op school op bezoek met speelgoed en snoep, en oké, ik wist dat Sinterklaas een verklede buurman Maurits was en de Zwarte Piet die hij bij zich had was z’n broer Albert wiens gezicht en handen helemaal zwart waren gemaakt met schoensmeer. Vele kinderen, die nog niet wisten dat Sinterklaas en Zwarte Piet niet bestonden waren doodsbang voor Sinterklaas en vooral voor Zwarte Piet. Zij hadden nog nooit in hun leven een neger gezien.

‘We keken onze ogen uit naar het negertje dat ietwat verlegen bij ons in de woonkamer stond’

Maar ik wel. Ik had een oudtante, tante Martha, en die was op jonge leeftijd verkast naar Congo waar ze in het dorpje Asavu met de medewerking van andere nonnen een schooltje had gebouwd en van dit schooltje was zij de directrice alsmede de lerares Aardrijkskunde. Dan wees ze met een stok op de oubollige wereldkaart en dan zei ze tegen haar leerlingetjes: “Hier ligt België en binnenkort ga ik daarnaartoe met vakantie en een van jullie mag met me meegaan en dat is degene die als laatste zal blijven rechtstaan in een klassengevecht. Dus wat jullie nu moeten doen is op elkaars smoel slaan tot jullie vallen als vliegen, behalve de winnaar.”
De leerlingen sprongen recht van hun houten banken en begonnen elkaar op de bakkes te meppen, te schoppen, te bijten, te bespuwen en sommigen gebruikten bij het gevecht stenen en takken en ja hoor, de ene na de andere bleef van lieverlede half of geheel bewusteloos op de grond liggen en na een uur en drie kwartier was er eentje dat rechtop had kunnen blijven: de dertienjarige N’Konko. Hij zat vol bloed en blauwe plekken en had gescheurde pezen, een gebroken pink en een scheve neus, maar hoe dan ook mocht hij met tante Martha mee naar België.

Lees meer van Herman Brusselmans

Ze kwamen bij de familie Brusselmans op bezoek in ons dorp Hamme en we keken onze ogen uit naar het negertje, dat ietwat verlegen bij ons in de woonkamer stond. “Hij heeft een scheve neus,” zei ik. “Hij heeft grote tanden,” zei m’n broer. “Wil je een glaasje Coca-Cola?”, vroeg m’n moeder aan hem. “Zou hij zin hebben om mee te helpen bij het vangen van de koeien?”, vroeg m’n vader, de veehandelaar. “Mag ik hem aanraken?”, vroeg m’n zusje en ze raakte hem aan, waarbij ze wilde controleren of de huid van N’Konko waarlijk zwart was want in haar naïviteit meende ze dat N’Konko misschien een wit jongetje was dat was zwartemaakt met bijvoorbeeld schoensmeer.

Maar nee, N’Konko was effectief een zwart jongetje en zo leerden wij, de Brusselmansen, dat er echte negertjes bestonden en al sprak N’Konko onze taal niet, toch schoten we goed met hem op, konden we converseren via gebaren en werden we vriendjes met hem. Hij bleek heel goed in het vangen van de koeien, hij was gek op friet met stoofvlees en hij werd verliefd op m’n zusje, dat de verliefheid echter niet beantwoordde omdat ze, in haar naïviteit, niet genoeg vertrouwen had in interraciale relaties.

Doneer aan TPO

Na twee weken vakantie reisden tante Martha en N’Konko terug naar Asavu. Hoe dan ook, ik was later uiteraard niet bang voor Zwarte Piet al keurde ik het af dat voor dit personage niet een echte zwarte man was gekozen maar een witte man met schoensmeer.

Dus reeds in 1968 was ik een tegenstander van stereotypering, van het in stand houden van het beeld dat Zwarte Piet een vroegere slaaf was en van de kromme relatie tussen de heerser Sinterklaas en de onderdanige knecht Zwarte Piet. Ik zei dan ook tegen Maurits en Albert:”‘Hou op met die onzin. Jullie zijn twee witte boerenknechten uit Hamme en ten eerste Sinterklaas bestaat niet en ten tweede, Zwarte Piet is helemaal niet zwart maar heeft gewoon wat roet in z’n gezicht van het door de schoorsteen kruipen.”
Ze lachten me uit en het jaar nadien gingen ze weer op pad als Sinterklaas en Zwarte Piet, overal angst zaaiend onder de brave en stoute kindertjes.

 

Lees ook:  Herman Brusselmans – Interview Met Rechts
Lees ook: Herman Brusselmans – Hoe verdraagzaam ik wel ben
Lees ook: Herman Brusselmans – Lekkere Wijven Met Bruine Tanden

 

Neem een TPO+-abonnement!


 

Advertentie

True managed webspace

Lees ook deze artikelen

Herman Brusselmans

Herman Brusselmans – ‘Ik heb Ali B. nooit vertrouwd, met z’n venijnige smoel’

Herman Brusselmans

Herman Brusselmans – Welmoed Seitsma van Op1 is nu verworden tot één brok seks

Herman Brusselmans

Herman Brusselmans – Islamisering en baby’s die geboren worden met een waterhoofd

Herman Brusselmans

Herman Brusselmans – Hugo de Jonge kan in 2022 z’n diarree-aanvallen niet onder controle krijgen

Herman Brusselmans

Herman Brusselmans – Belgen noemen Marco Borsato viezerik, pervert, verkrachter en kinderlokker

Herman Brusselmans

Herman Brusselmans – Grootmoeder bedacht prijs voor Beste Vrouwelijke Beffer

Herman Brusselmans

Herman Brusselmans – Jongeren veroordeeld ouder te worden op allesbehalve leuke manier

Herman Brusselmans – Interview Met Rechts

Herman Brusselmans – Hoe verdraagzaam ik wel ben

Herman Brusselmans – Lekkere Wijven Met Bruine Tanden

Herman Brusselmans – Lale Gül moet met ‘Ik ga leven’ de NS Publieksprijs winnen

TPO+

Herman Brusselmans – De vrouw heeft andere prioriteiten, bijvoorbeeld zwanger worden

TPO+

Herman Brusselmans – Tegen jonge mensen zeg ik: ja, zelfmoord is de gepaste oplossing

TPO+

Herman Brusselmans – Jammer dat Baudet binnenkort in krankzinnigengesticht wordt opgenomen

Herman Brusselmans – Bregje Hofstede is een tietloos factotum, een ontwijfde minkukel

TPO+

Herman Brusselmans – Ik haatte De Wereld Draait Door, ik haatte Eva Jinek

TPO+

Herman Brusselmans – ‘Voor Roosje, met haar stinkende kut’

TPO+

Herman Brusselmans – Je mag niet meer praten over negers, flikkers en driekwartnegers

Podcasts