Nieuws

Omicron-variant lijkt vooralsnog veel minder ziek te maken

06-12-2021 17:50

corona virus
Shutterstock.

“Verder valt op dat 80 procent van de Covidpatiënten in dit ziekenhuis jonger is dan 50 jaar. De meerderheid is dertiger, en één op de vijf is jonger dan 10 jaar. Ter vergelijking: toen de Deltavariant dominant was, waren de meeste ziekenhuispatiënten in die regio tussen de 50 en 70 jaar oud. Mogelijk is dit verschil een gevolg van vaccinatie, aldus de auteurs van het rapport. Van de 50-plussers in deze regio is inmiddels 57 procent gevaccineerd: in de groep jonger dan 50 is dat slechts 34 procent. Van de nu opgenomen Covidpatiënten is gemiddeld één op de vijf gevaccineerd.

Ten slotte merken de onderzoekers op dat de Covidpatiënten na gemiddeld drie dagen het ziekenhuis verlaten, tegen een gemiddelde opnameduur van 8,5 dag in de afgelopen anderhalf jaar.

„Het relatief kleine aantal ziekenhuis- en IC-opnames schetst een heel ander beeld dan dat in de beginfases van eerdere golven”, concluderen de auteurs. Maar het is te vroeg voor stellige conclusies: „We werken nog aan een gedetailleerdere vergelijking. Wellicht komen er in de komende weken andere patronen aan het licht.””

Het is nog veel te vroeg om te juichen (Covid-19 was in eerste instantie ook een virus dat ‘niet van dier op mens overdraagbaar is’, aldus het RIVM destijds), maar vooralsnog ziet het er naar uit dat de Omicron-variant (veel) minder ziekmakend is. Voor gevaccineerden en/of gezonde mensen onder de 60 zonder obesitas is dat goed nieuws want ze zullen dan niet heel erg ziek worden van de Omicron-variant. Maar als deze variant inderdaad ook veel besmettelijker is worden meer mensen besmet dus worden ook meer mensen (ouderen, zieken, mensen met obesitas) ziek. Waardoor Omicron alsnog voor code zwart kan zorgen.

Vaccineren helpt trouwens. Wist u dat al?

Mocht Omicron de Delta-variant verdringen dan is vaccineren (en regematig boosteren) dé manier om verder te kunnen leven en corona als een verkoudheidsvirus te zien.

Waar zouden we toch zijn zonder die fantastische wetenschap en de immer levensreddende farmaceutische industrie!

 

Lees ook: ‘Door omicronvariant is boosterprik nu belangrijker dan ooit’
Lees ook: ‘Ontwerpen nieuw mRNA-vaccin tegen Omicron duurt maar paar dagen’
Lees ook: ‘Niet vaccinatiegraad, maar immuniteit is kwestie bij corona’

 

Gebruikte bronnen:

NRC.