Nieuws

Pfizer: ‘Derde boosterprik van Pfizer werkt tegen Omicron-variant’

08-12-2021 15:40

vaccineren

Een dubbele dosis van het Pfizer-vaccin geeft mogelijk veel minder bescherming tegen de Omicron-Covid-19-variant dan een driedubbele doses (twee doses plus booster) van het Pfizer-vaccin. Dat blijkt uit laboratorium-onderzoek van Pfizer zelf.

Een derde dosis van het Pfizer-vaccin ‘neutraliseerde’ de Omicron-variant wel aanzienlijk doordat er ’25 keer’ meer antilichamen werden aangemaakt dan bij slechts twee doses van het vaccin.

Goede bescherming tegen ziekte

Pfizer gaat er echter wel vanuit dat ook twee doses van het vaccin in elk geval nog goed genoeg beschermen tegen ernstig ziek worden na besmetting met de Omicron-variant.

“Immuuncellen zijn bij twee doses nog altijd in staat om 80% van de spike-eiwitten van het virus te herkennen”, aldus de onderzoekers van Pfizer. Volgens Pfizer zijn de gedeeltes van het virus die worden aangevallen door afweercellen nauwelijks veranderd in de Omicron-variant.

40 keer minder effectief

Maar uit de resultaten van eerste, zeer kleinschalige, onderzoeken in Zuid-Afrika blijkt dat de Omicron-variant een “aanzienlijk vermogen heeft aan de afweer van het Pfizer-vaccin te ontsnappen, maar er niet compleet aan ontsnapt“.

Antilichamen van het Pfizer-vaccin zouden volgens de resultaten van het Zuid-Afrikaanse onderzoek tot 40 keer minder effectief zijn tegen de Omicron-variant. Het vermogen om vaccins te ontwijken zou bij de Omicron-variant vijf tot tien keer groter zijn.

Bij het Zuid-Afrikaanse onderzoek gaat men er eveneens van uit dat de vaccins wel nog altijd goed beschermen tegen ernstige ziekteverschijnselen na een besmetting.

0% virusneutralisatie

Ook in Duitsland zijn de eerste resultaten van, kleinschalige, studies naar de werking van vaccins tegen de Omicron-variant bekend. De uit Frankfurt afkomstige virologe Sandra Ciesek deelde op Twitter resultaten van haar laboratorium-testen. De onderzoeksresultaten die Ciesek op Twitter deelde zijn voorlopig, niet peer-reviewed en ook nog niet gepubliceerd.

Volgens de resultaten van Ciesek levert een dubbele dosis van het Pfizer-vaccin, een half jaar na vaccinatie, “0% neutralisatie van het virus”. Dit zou kunnen betekenen dat dubbel gevaccineerden helemaal niet meer beschermd zijn tegen de Omicron-variant.

Booster

Met een derde dosis (booster) is de neutralisatie van de Omicron-variant drie maanden na vaccinatie “minimaal 25%”. Maar bij de Delta-variant is de neutralisatie van het virus drie maanden na dubbele vaccinatie maarliefst 95%.

Net als bij het onderzoek van Pfizer en het Zuid-Afrikaanse onderzoek zeggen de voorlopige resultaten niets over de mate van bescherming tegen ernstige ziekteverschijnselen. Het gaat bij elk van de onderzoeken uitsluitend om de aanwezigheid van specifieke antilichamen in met de Omicron-variant besmet bloed. Het totale beschermende effect van het immuunsysteem kan hiermee niet worden gemeten.

De Duitse viroloog Christian Drosten twitterde hierover ter verduidelijking:

“Een 40 keer lagere neutraliserende activiteit betekent niet dat de vaccinatie ook 40 keer minder beschermt. Het echte verlies aan immuniteit is veel lager.”

 

Gebruikte bronnen:

Africa Health Research Institute

Wall Street Journal

Sky News

Focus.de

 

Lees ook: Pfizer: derde dosis Pfizer-vaccin supersuccesvol, 95,6% bescherming
Lees ook: Pfizer schroeft omzetverwachting vaccins op: 36 miljard dollar omzet over 2021
Lees ook: Omicron-variant lijkt vooralsnog veel minder ziek te maken

 

Doneer aan Bert Brussen!