Media

Factcheck: nee, het aantal hartstilstanden onder voetballers is niet fors gestegen

10-12-2021 18:05

nepnieuws fake news
Shutterstock.

“Volgens verschillende berichten op sociale media is het aantal hartstilstanden onder voetballers het afgelopen jaar flink opgelopen: het aantal doden door hartfalen zou vijf maal hoger liggen dan voorgaande jaren. Die stijging zou worden veroorzaakt door de coronavaccinaties.

AFP checkte ongeveer dertig voetballers die worden genoemd als slachtoffer van het coronavaccin. Van veel van hen is de vaccinatiestatus niet gespecificeerd of er is geen causaal verband te leggen tussen het overlijden en het vaccin. Ook zijn veel berichten gebaseerd op onbetrouwbare cijfers van sterfgevallen die op Wikipedia worden genoemd.

AFP nam contact op met Florian Egger, het commissiehoofd van FIFA die over het register gaat van ‘plotse hartdood’. De officiële cijfers over plotse hartdoden op voetbalvelden voor het jaar 2021 worden nog geanalyseerd, volgens hem. Egger laat weten dat er tot nu toe geen stijgende lijn is te ontdekken in vergelijking met voorgaande jaren.

De berichten kregen wereldwijd veel aandacht en ook Politifact checkte de beweringen.Thierry Baudet kaart deze berichten ook met regelmaat aan, waardoor ze extra veel aandacht krijgen in Nederland. De partijleider beweerde op 7 november in een debat dat er elk weekend een voetballer dood neervalt als gevolg van de coronavaccinatie. Hij retweet ook regelmatig video’s van instortende sporters om daar vervolgens bij te zetten: “Vaccin?”

Het televisieprogramma Nieuwsuur benoemde Baudet als de meest invloedrijke Twittergebruiker achter de hashtag ‘#vaccinatieschade’.”

Quote uit de Nieuwscheckers Nieuwsbrief.

 

“Sinds de hartstilstand van de Deense voetballer Christian Eriksen tijdens een EK-wedstrijd afgelopen juni – die niet gevaccineerd was op het moment van het incident – geven tegenstanders van coronavaccinatie regelmatig de schuld aan het vaccin voor de hartproblemen van sporters.

Soortgelijke verhalen zijn veel verspreid in Nederland. Een invloedrijke kracht achter deze berichten is partijleider van Forum voor Democratie Thierry Baudet. Hij zei in een debat op 7 november dat er elk weekend een voetballer ‘dood neervalt’ als gevolg van coronavaccins, en die regelmatig video’s retweet van instortende sporters met de vraag: ‘Vaccin?’ Het televisieprogramma Nieuwsuur classificeerde Baudet als de meest invloedrijke Twittergebruiker achter de hashtag ‘#vaccinatieschade’.

‘Dit is geen wetenschappelijke benadering’, zegt professor Xavier Jouven, cardioloog in het Europese Ziekenhuis Georges Pompidou in Parijs, epidemioloog en onderzoeker aan het Parijse Cardiovasculaire Onderzoekscentrum (PARCC), op 29 november.

‘Als we actief op zoek gaan naar persartikelen over dit onderwerp, zullen we elk jaar gevallen van plotselinge dood bij sporters tegenkomen’, merkte hij op. Maar ‘het onderwerp kan van jaar tot jaar anders worden behandeld’, dus het is niet voldoende om betrouwbare statistieken te verkrijgen, zei hij.

Nelleke van der Houwen, wetenschapsvoorlichter van de Hartstichting legde op 3 december uit aan AFP: ‘Bij ons zijn er geen signalen of cijfers bekend die onderbouwen dat er sinds de coronavaccinatiecampagne sprake is van een drastische stijging van het aantal hartstilstanden of andere hartproblemen.'”

Via AFP Factcheck.