Nieuws

Sigrid Kaag ontvangt anonieme ‘kerstwens’ met intimiderende tekst op woonadres

13-12-2021 14:48

Sigrid Kaag D66
Sigrid Kaag, D66. Nancy Beijersbergen/Shutterstock.

D66-leider Sigrid Kaag heeft op haar woonadres een anonieme met de hand geschreven kerstkaart ontvangen met daarin een intimiderende en dreigende tekst. De afzender schrijft onder andere: ‘Zoals u ziet weten wij ook waar u woont’.

Kaag heeft een foto van de kaart en de tekst maandag op Twitter geplaatst. Zij roept eventuele anonieme kerstkaartverstuurders op geen kaarten naar haar te sturen maar naar ‘iemand die eenzaam is’.

De volledige tekst van de kaart luidt:

“Beste mevrouw Kaag, zoals u ziet weten wij ook waar u woont. Respecteer de integriteit van de mens en de grondwet. Ook graag respect voor de D van democratie, welke u blijkbaar vergeten bent.”

De zinsnede ‘respecteer de integriteit van de mens en de grondwet’ lijkt te verwijzen naar vaccineren en vaccinatieplicht. Antivaxxers en coronabeleidtegenstanders voeren vaak aan dat ze nooit verplicht kunnen worden gevaccineerd omdat het een schending van hun lichamelijke integriteit betekent. Deze bescherming van ‘lichamelijke integriteit’ is opgenomen in de grondwet.

Sinds de coronacrisis worden politici op massale schaal bedreigd en geïntimideerd, vooral via email en zogenaamde ‘social’ media.

Onlangs nog woonde Kaag een rechtszaak bij tegen een man die haar had bedreigd via Facebook. Kaag maakte daarbij gebruik van het slachtofferspreekrecht en vertelde in de rechtszaal de dreigementen haar leven overhoop hebben gehaald. De bedreiger werd veroordeeld tot vijf maanden cel, waarvan twee voorwaardelijk.

 

Doneer aan TPO!