Nieuws

Geert Wilders heeft 80.000 nepvolgers op Instagram, Thierry Baudet bijna 40.000

15-12-2021 12:30

Mark Rutte instagram
Screenshot Instagram.

Geen enkele politicus heeft zoveel nepvolgers op Instagram als Geert Wilders. Onder de volgers van de PVV-leider bevinden zich zo’n 80.000 ‘verdachte’ accounts. Ook het Instagram-profiel van Mark Rutte heeft veel nepvolgers: bijna 50.000 in totaal. Dit blijkt uit onderzoek van VPNGids.nl naar nepvolgers op social media.

Verdachte volgers op Instagram

De volgers die als verdacht worden aangemerkt, zijn bijvoorbeeld nepaccounts of accounts die opvallend lang inactief zijn geweest. Deze accounts worden herkend doordat ze meestal geen eigen posts plaatsen of in reacties alleen maar spam achterlaten.

Of deze volgers nep (gekocht) zijn om zo populairder te lijken of dat het ‘trollen’ zijn die de publieke opinie en verkiezingen proberen te beïnvloeden, blijkt niet uit de onderzochte data.

Thierry Baudet op plek 3

Ook ten opzichte van het totale aantal volgers dat Wilders en Rutte hebben, zijn zij degenen met het grootste aandeel nepvolgers. Het Instagram-account van @markopinsta heeft 39% nepvolgers en dat van Wilders heeft zelfs 43% nepvolgers.

De top 3 wordt gecompleteerd door Thierry Baudet. De FvD-lijsttrekker heeft ongeveer 27% aan nepvolgers, in totaal gaat het om 39.719 accounts.

De top 10 lijsttrekkers met het hoogste percentage nepvolgers op Instagram ziet er als volgt uit:

  1. Geert Wilders
  2. Mark Rutte
  3. Thierry Baudet
  4. Jesse Klaver
  5. Sylvana Simons
  6. Rob Jetten
  7. Ferd Grapperhaus
  8. Wopke Hoekstra
  9. Hugo de Jonge
  10. Lilian Marijnissen