Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Joost Eerdmans

19-12-2021 09:31

Kerst 2021Kerst 2021
 

Beste Joost,

Ik wil je even mee terugnemen naar een veelzeggend moment in de kabinets(in)formatie.

Sigrid Kaag (D66) had Lilianne Ploumen (PvdA) en Jesse Klaver (GroenLinks) in haar poging om Mark Rutte (VVD) nóg een bal af te draaien en om Gert-Jan Segers (Christenunie) buitenspel te zetten zo ver gekregen dat ze zich aan elkaar vastklonken zonder weg terug.

De PvdA zou niet zonder GroenLinks in Rutte 4 stappen, GroenLinks niet zonder de PvdA.

En toen werd het woensdag 29 september 2021.

Over die dag schrijft NRC Handelsblad:

“Vijf weken eerder had D66-leider Sigrid Kaag in het Logement tegen informateur Johan Remkes gezegd dat ze het toch wilde proberen met de ChristenUnie erbij in plaats van GroenLinks en de PvdA. Tot verbijstering van GroenLinks-leider Jesse Klaver en Lilianne Ploumen van de PvdA die ook aan tafel zaten. De ochtend ervoor hadden ze nog met Kaag en haar mede-onderhandelaar Rob Jetten afgesproken dat ze maar met zijn zessen moesten gaan onderhandelen: VVD, D66, CDA, GroenLinks, PvdA én ChristenUnie. Ze waren er speciaal voor bij elkaar gekomen in de fractiekamer van D66, op uitnodiging van D66. VVD en CDA hadden maandenlang gesprekken tegengehouden met GroenLinks en de PvdA als ‘links blok’, nu was het tijd voor een ánder plan. Want gewoon verder regeren met de partijen van Rutte III, en dus weer met de ChristenUnie, daar moest Sigrid Kaag niet aan denken, zei ze. ‘Ik heb nog liever nieuwe verkiezingen’.

 

En nu werden Klaver en Ploumen toch aan de kant gezet? In het Logement, toen Kaag die boodschap overbracht aan Remkes, had Ploumen haar nog geappt: joh, Sigrid, zullen we nog even bij elkaar gaan zitten? Ze kreeg geen reactie.

VVD en CDA waren verrast en blij, dit wilden ze al heel lang. Bij de ChristenUnie overheerste, zoals vaker, een gevoel van zwaarte: ze hadden de regeringsverantwoordelijkheid ook wel een tijdje níét willen dragen. En bij alle drie was er twijfel: wilde D66 dit nu wél echt?

De linkse partijen twijfelden helemaal niet. Daar hoorden ze niets meer van Kaag.”

Keihard genaaid.

PvdA en GroenLinks, Ploumen en Klaver, waren door Kaag in elkaars armen gedreven, met elkaar verloofd in de hoop op een plekje in Rutte 4 en vervolgens achteloos bij het grofvuil gesmeten.

Ik denk, Joost, dat Sigrid Kaag en Mark Rutte tijdens deze kabinetsperiode eens een keer niet op steun van de PvdA en GroenLinks hoeven te rekenen.

En terecht.

 

Hoe links Rutte 4 ook is geworden nadat Sigrid Kaag alle macht greep door te dreigen Rutte zijn ‘baan’ af te nemen door de “Hier scheiden onze wegen”-act en de H.J. Schoo-lezing, PvdA en GroenLinks blijven niet ééuwig het domste jongetje van te klas.

Als die partijen dus op één manier wraak kunnen nemen voor deze naaistreek is het door in de Eerste Kamer niet als steunzender voor Rutte 4 te gaan fungeren, maar op nieuwe verkiezingen af te stevenen (met één lijsttrekker!).

Kom ik nu bij jou.

Ik heb jou tijdens de behandeling van het coalitieakkoord donderdag expliciet horen hinten op steun aan Rutte 4.

Als ik het me goed herinner, zei je: “Dit is geen dreigement, maar JA21 heeft drie zetels in deze Kamer en heeft er zeven aan de overkant (in de Eerste Kamer). Ik weet dat de coalitie er aan de overkant zes tekortkomt. (…) Misschien kunnen de partijen die hier zijn verzameld rond dit akkoord daar rekening mee houden.”

Dat klopt.

 

Rutte 4 heeft in de Eerste Kamer maar 32 zetels, terwijl er 38 nodig zijn voor een meerderheid.

En in de Eerste Kamer hebben jullie een inmiddels zevenkoppige fractie met senatoren die in 2019 dankzij Forum voor Democratie de Eerste Kamer in kwam en in november 2020 voor zichzelf begon onder de naam ‘Fractie Van Pareren’ en na het zwangerschapsverlof van Annabel Nanninga verder ging onder de naam ‘FractieNanninga/JA21’.

Maar het zal toch niet zo zijn, beste Joost, dat een politieke opportunist als jij (met een CV waarop sinds 2002 het CDA, de LPF, Eén NL, Leefbaar Capelle, Leefbaar Rotterdam, FvD én JA21 zijn bijgeschreven) het kabinet Rutte 4 gaat helpen om ook maar één voorstel door de Eerste Kamer te krijgen?

Als ik denk dat jij daar inderdaad toe bereid bent, dan heb ik dat toch zeker verkeerd begrepen, Joost?

Jij wilt toch niet de man zijn die het politieke leven van Mark Rutte als premier (en Sigrid Kaag als zijn poppenspeler) ook maar met één dag langer dan strikt noodzakelijk gaat verlengen, omdat-ie je een aalmoes toewerpt?

Nee toch, Joost?


Je hebt die partij toch opgericht als veilig toevluchtsoord voor ‘rechtse’ kiezers?

Of ben je tóch gewoon een paling in een emmer snot?

Groet,

JanD

PS. Twéé cadeautjes. Want ik weet niet of je nou blij wordt van een klein potje of juist van een grote doos.