Nieuws

‘Bloedbank Sanquin bevestigt: omikron-patiënten minder vaak op ic’

21-12-2021 11:42

omicron covid 19 virus corona
Shutterstock.

“‘De patiënten die zich melden, hebben vaak minimale symptomen. We hebben er nog geen een doorverwezen naar het ziekenhuis. Dus we zien wel een toenemende druk op het gezondheidssysteem, maar niet in ziekenhuisopnames.

Je ziet in alle leeftijdscategorieën een groot verschil met de deltavariant. Bedenk ook dat Zuid-Afrika een heel grote gemeenschap heeft van mensen die een verzwakt immuunsysteem hebben.’

Bloedbank Sanquin bevestigt: patiënten met omikron minder vaak op de ic

Hans Zaaijer, arts-microbioloog aan het Amsterdam UMC en hoofdonderzoeker bij bloedbank Sanquin, ziet in de meest recente cijfers van Discovery Health, de grootste zorgverzekeraar van Zuid-Afrika, aanwijzingen dat omikron inderdaad minder ziekmakend is.

‘Coronapatiënten komen in verhouding bovendien veel minder vaak op de ic terecht. Bij de deltavariant belandde in Zuid-Afrika 22 procent van de opgenomen patiënten in het ziekenhuis op de ic, 10 procent kreeg high care, en 68 procent kwam op andere afdelingen terecht. Bij omikron is die verhouding voorlopig heel anders: 5 procent op de ic, 8 procent high care, 87 procent op andere afdelingen.'”

Als het aan het RIVM ligt moeten we allemaal in blinde paniek raken over de Omicron-variant. Want op basis van een Brits rapport en wat onvolledige cijfers uit Denemarken is de conclusie dat we er misschien wel allemaal aan gaan. Maar in Zuid-Afrika blijven veel artsen er bij: de Omicron-variant is toch écht veel minder ziekmakend.

Zo citeert het AD de Nederlandse arts Hugo Tempelman die in Zuid Afrika werkzaam is. En die legt uit hoe Omicron enorm besmettelijk is, maar ook enorm veel minder ziekmakend, ook wanneer je rekening houdt met factoren als gemiddeld jongere leeftijd en zomerperiode. Afgezet tegen de Delta.variant zijn de ziekenhuisopnamecijfers verhoudingsgewijs significant lager.

En ook de Amsterdamse arts Hans Zaaijer ziet aan de Zuid-Afrikaanse cijfers dat de Omicron-variant een heel stuk minder ziekmakend is. 5 procent van de Zuid-Afrikaanse coronapatiënten komt op de IC terecht, tegen 22 procent bij de Delta-variant.

Nu maar hopen dat Maurice de Hond ook deze keer weer gelijk heeft

 

Gebruikte bronnen:

AD
Forbes
Maurice.nl
RTL Nieuws

 

Doneer aan TPO!