Ondernemen & zzp

Onterecht ontslag aanvechten?

21-12-2021 23:23

Rechter arbeidsrecht
Shutterstock.

Als je wordt ontslagen is het belangrijk te weten of het ontslag terecht of onterecht is. Een werkgever mag zijn werknemers niet zomaar ontslaan. Het arbeidsrecht bepaalt dat dat alleen in sommige gevallen mag en ook dan gelden er veel regels. Een (mogelijk) onterecht ontslag kun je aanvechten. Ik leg hier uit wanneer sprake is van een onterecht ontslag en in welke gevallen het raadzaam is dat aan te vechten.

Arbeidsovereenkomst bepaalde tijd of onbepaalde tijd

Bij een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd staat het de werkgever vrij de arbeidsovereenkomst niet te verlengen. Een ontslag dat op die manier gegeven wordt, is dus vaak terecht.

Tenzij er geen arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd meer is. Dat is zo als de werknemer meer dan drie arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd heeft gekregen of langer dan drie jaar meerdere arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd heeft gekregen (tenzij er onderbrekingen waren die langer dan 6 maanden duurden). De arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd wordt dan automatisch omgezet in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. In dat geval is het dus wél zinvol het ontslag aan te vechten.

Ontslag op staande voet aanvechten

Gedurende de looptijd van de arbeidsovereenkomst kun je als werknemer op staande voet ontslagen worden. Een ontslag op staande voet is alleen gegrond als daarvoor een geldige dringende reden is. Zonder geldige dringende reden is, is het ontslag op staande voet onterecht.

Een geldige dringende reden kan bijvoorbeeld diefstal, fraude of geweld zijn. Maar zelfs als daarvan sprake is, is dat nog niet altijd een geldige dringende reden. Dat is pas zo als de situatie voldoende ernstig is én de werkgever dat ook kan bewijzen.

Lees verder op LSHLegal.nl.